Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οποιος πάει στον φορο-παράδεισο καταλήγει στην κόλαση της πολιτικής

«Ασυνήθιστα καλό κλίμα» στη γ' αξιολόγηση, θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για «καλοαναθρεμμένες ελίτ που κοσμούν λίστες και φορολογικούς παραδείσους». Σε ακροδεξιό τυχοδιωκτικό αμόκ η ΝΔ.

Τσίπρας: Οποιος πάει στον φορο-παράδεισο καταλήγει στην κόλαση της πολιτικής

Χωρίς ονομαστική αναφορά στη Μαρέβα Μητσοτάκη αλλά στιγματίζοντας την εμπλοκή του Στ. Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τα τεράστια ποσά που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «θλιβερό και εξοργιστικό στους καταλόγους της "χρυσής ντροπής" να φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Εκανε λόγο για «ηθική της ανηθικότητας» και κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι πήρε τους βουλευτές της και έφυγε, όταν τέθηκε το θέμα να ψηφιστεί η νομοθεσία για την πολιτική πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «εξαντλεί τον ρόλο της σε μια τρομολαγνική τακτική». Η ΝΔ του Μητσοτάκη έχει γίνει «τοξική» και έχει υποταχθεί στην «άκρα δεξιά» και την «άκρα ανοησία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας τις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, επανέλαβε ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα αλλά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει για την κυβέρνηση «αριστερό success story», καθώς η κοινωνία έχει ανοικτές πληγές.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, έκανε λόγο για ένα «ασυνήθιστα καλό κλίμα» και απαρίθμησε τι κέρδισε η κυβέρνηση. «Πρέπει να σημειώσω ότι το καλό κλίμα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις δεν έρχεται ως συνέπεια ασύντακτων υποχωρήσεων από την πλευρά μας. Ερχεται ως συνέπεια πιο ρεαλιστικής προσέγγισης από την άλλη πλευρά του τραπεζιού», τόνισε. 

Δίνουμε αγώνα

«Δίνουμε αγώνα με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες συνέπειες που είχε στην οικονομία και την κοινωνία μια μακρά περίοδος καταστροφικής κρίσης και απίστευτα σκληρών και αποτυχημένων προγραμμάτων. Έναν αγώνα για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην οικονομία και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά από κάθε άλλη φορά. Οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν ότι η πορεία αναστρέφεται και η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μείωση της ανεργίας, που, όπως είπε, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως «δεν πάει χαμένη η προσπάθεια». Μίλησε για ανθρώπους που πετάχτηκαν στο περιθώριο «αλλά δικαιούνται μια θέση στον ήλιο».

Η γ' αξιολόγηση

Προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς και «σε ασυνήθιστα καλό κλίμα», είπε ο πρωθυπουργός για τη γ' αξιολόγηση. Μάλλον συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, με απανωτές θετικές δηλώσεις για τη χώρα και δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης.

Είναι «μια νέα εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», τόνισε και σημείωσε ότι το Eurogroup ασχολήθηκε μόλις δύο λεπτά με τη χώρα.

Αμέσως μετά την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσουν κρίσιμες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα μπούμε και στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος.

«Πρέπει να σημειώσω ότι το καλό κλίμα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις δεν έρχεται ως συνέπεια ασύντακτων υποχωρήσεων από την πλευρά μας. Ερχεται ως συνέπεια πιο ρεαλιστικής προσέγγισης από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, διαψεύδονται οι τίτλοι των ΜΜΕ της διαπλοκής και η τελευταία ελπίδα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει:

* χωρίς πρόσθετα μέτρα,

* με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης στη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων, πριν δηλαδή τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία,

* με διάσωση και επέκταση του ΕΔΟΕΑΠ,

* με συμφωνία για κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις χηρείας,

* με ρύθμιση του θέματος των οφειλών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν 20.000-50.000 ευρώ στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού συμβιβασμού με εξόφληση σε έως 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%,

* με το κοινωνικό μέρισμα, την καταβολή του οποίου θα έχουμε εντός του έτους. Ως προς αυτό, είπε ότι είναι άλλη μια απογοήτευση για την αντιπολίτευση και τα εξαπτέρυγά της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η υπέρβαση των στόχων επιτρέπει τη στήριξη των πιο αδύναμων, όπως πέρυσι αλλά με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες.

Ελπίζω ο κος Μητσοτάκης να μην εκτεθεί με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρυσι, όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα και όταν προσπάθησε με ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την αντίδραση των θεσμών για την ακύρωσή του, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δώσαμε μάχες

«Η αριστερά, μια παράταξη γεννημένη στα δύσκολα, μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας και να έχει αποτελέσματα εκεί που τα έμπειρα αλλά φθαρμένα συστημικά κόμματα απέτυχαν και βούλιαξαν τη χώρα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Μακριά από εμάς ένα αριστερό success story. Είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και με τον ελληνικό λαό. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, μάχες να δώσουμε και παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα και την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Υπάρχουν ακόμα ανοικτές πληγές στην κοινωνία. Ο κόσμος του μόχθου που εκπροσωπούμε σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι τοπίο στην ομίχλη. Ο δρόμος είναι ορατός και η διέξοδος πιο κοντινή και ρεαλιστική από ποτέ».

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά:

* στην προσπάθεια να δημιουργηθεί πλαίσιο πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και για την ηθικοποίηση της δημόσιας υγείας,

* στη μεταρρύθμιση της Παιδείας,

* στη δημιουργία πλαισίου για την κοινωνική οικονομία,

* στη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση,

* στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (έστω και μετά από κύματα και περιπέτειες),

* στη διεύρυνση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (όπως η αλλαγή ταυτότητας φύλου),

* στον συνεχή αγώνα κατά της μαύρης εργασίας,

* στη μεταρρύθμιση του κράτους,

* στα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στα οποία συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες όχι ως κομπάρσοι.

«Ακροδεξιό τυχοδιωκτικό αμόκ»

Τα αποτελέσματα της πολιτικής δημιουργούν ανησυχία και πανικό, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι καλοαναθρεμμένες ελίτ που κοσμούν με τα ονόματά τους λίστες, papers και φορολογικούς παραδείσους, δεν παραδίδονται, γιατί έμαθαν αλλιώς και τους χαλάμε το πάρτι. Αυτό φαίνεται στις συμπεριφορές των κομμάτων που συμπορεύτηκαν στην ασύδοτη κερδοσκοπία, στην ασυδοσία, στο ρουσφέτι και στη διαπλοκή-διαφθορά».

Μίλησε για ένα τύπο «ακροδεξιού τυχοδιωκτικού αμόκ» στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Επένδυσε, όπως είπε, στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας. Ζήτησε εκλογές από την α’ αξιολόγηση και βλέπουμε να έχει σύρει μια μεγάλη παράταξη σε ένα χώρο φόβου, συκοφάντησης, ακόμα και υπονόμευσης.

Η ΝΔ εξαντλεί τον ρόλο της σε μια τρομολαγνική τακτική. Επιχειρεί να χτίσει στην άμμο μια αντιπολιτευτική γραμμή με κραυγές διχασμού. Αφόρητος λαϊκισμός, λάσπη, παραγωγές μονταζιέρας και εκμετάλλευση κάθε πραγματικής τραγωδίας για να στηριχθούν «πολιτικές κωμωδίες».

Η ΝΔ του Μητσοτάκη έχει γίνει «τοξική» και έχει υποταχθεί στην «άκρα δεξιά» και την «άκρα ανοησία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας τις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή.

Αναρωτιέμαι αν αξίζει να απαντάμε σε λαϊκιστικές επιθέσεις ή να αρκεστούμε στα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά της αστυνομίας. Έχουμε τις μεγάλες επιτυχίες επί υπουργίας Τόσκα, του οποίου «ζητούν το κεφάλι».

«Η κυβέρνησή μας εγγυάται απολύτως της ασφάλεια των πολιτών αλλά και τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά», τόνισε.

Η διαφθορά και τα paradise papers

Το θέμα έγινε επίκαιρο με τα χαρτιά του παραδείσου, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους αλλά και τους καλούς αντιπάλους: θα κριθούμε σε μεγάλο βαθμό από τη μάχη κατά της διαφθοράς, που ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους», τόνισε.

«Αυτή η μάχη θέλει και τόλμη αλλά και αρετή. Το ξέρουμε εμείς και ο λαός μας, που βλέπει καταιγισμό αποκαλύψεων για το μαύρο χρήμα. Τεράστια ποσά που ξέφυγαν από τη νόμιμη φορολόγηση και κρύφτηκαν σε παραδείσους. Στα χέρια μιας ομάδας προσώπων και εταιριών έχουν βρεθεί βουνά χρυσού, που πολλές φορές αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς ενός κράτους. Με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι παγκόσμιες ανισότητες. Μια ελίτ θησαυρίζει και οι λαοί σηκώνουν το βάρος μιας τεράστιας κρίσης».

Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην ΕΕ. Ενθαρρύνουμε τα κινήματα αντίστασης σε αυτό το αίσχος και τις τολμηρές δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες.

«Είναι θλιβερό και εξοργιστικό πόσο δραστήρια και μεγάλη είναι η συμμετοχή μιας πάμπλουτης εγχώριας ελίτ σε αυτό το "παραδείσιο πάρτι"», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα πιο θλιβερό και εξοργιστικό είναι όταν στους καταλόγους της "χρυσής ντροπής", όταν σε αυτές τις λίστες φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Δεν μιλάμε για κόμματα, αλλά για κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας. Δεν μιλάμε για κυνικούς καπιταλιστές αλλά για πρόσωπα που το ήθος και οι συναλλαγές τους δεν εκπροσωπούν ιδιωτική ή οικογενειακή υπόθεση ή ποινικά κολάσιμη ιστορία, αλλά την αντίληψη εξουσίας που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και απόγνωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «ηθική της ανηθικότητας», που επιτρέπει στους κρατούντες τα πάντα.

Κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι πήρε τους βουλευτές της και έφυγε, όταν τέθηκε το θέμα να ψηφιστεί η νομοθεσία για την πολιτική πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Ρωτήσαμε γιατί δεν απομακρύνθηκε ο Παπασταύρου από σύμβουλος του πρωθυπουργού και μας είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί και στοχοποιούμε εξαίρετο επιχειρηματία. Ζητήσαμε εξηγήσεις για την υπόθεση Siemens και τα «δώρα».

Ρωτήσαμε γιατί δεν τα δηλώνετε όλα καθαρά στα πόθεν έσχες και μας είπαν ότι παρεμβαίνουμε στην ιδιωτικότητα και στα προσωπικά δεδομένα.

«Είπαμε γιατί δεν αποπέμπετε τον Λ. Αυγενάκη και μας είπαν "παρακράτος"».

«Ελπίζω τώρα να μη να μας κατηγορήσουν για διεθνή συνωμοσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Τι θα έλεγαν τα ΜΜΕ, αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων υπήρχε ένα όνομα βουλευτή ή υπουργού της Αριστεράς;» αναρωτήθηκε.

Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλείται τις δημοσκοπήσεις και λέει ότι θα κερδίσει. Απάντησα ότι πουθενά δεν κέρδισε η Siemens εκλογές. Σήμερα συμπληρώνω τη φράση: «Οποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής».

Δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω αλλά θα περιμένουμε εξηγήσεις. Εμείς έχουμε τη θέληση να φτάσουμε στο τέλος αυτή την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v