Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ελληνικά ονόματα των Paradise Papers περιμένει η κυβέρνηση

Στελέχη της εκτιμούν ότι η ΝΔ, με την ανακοίνωσή της, ανοίγει πάλι συζήτηση περί «νόμιμου και ηθικού». Λίστες με φοροφυγάδες ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί ο πρωθυπουργός. Η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Τα ελληνικά ονόματα των Paradise Papers περιμένει η κυβέρνηση

«Με μεγάλο ενδιαφέρον» περιμένει η κυβέρνηση τα στοιχεία από τα 6.000 έγγραφα των Paradise Papers που αφορούν σε ελληνικά ονόματα και τίτλους.

Οι σχετικοί ψίθυροι ακούστηκαν χθες το βράδυ σε πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο το Μαξίμου απέφυγε κάθε σχόλιο, εν αναμονή των στοιχείων.

Τις συζητήσεις τροφοδότησε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ και, κυρίως, η επισήμανσή της ότι η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει «ποιοι Έλληνες, με απολύτως νόμιμο τρόπο, ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα».

Όπως παρατηρούσε κυβερνητικό στέλεχος, «στην ουσία η ΝΔ ανοίγει προκαταβολικά τη γνωστή συζήτηση περί "νόμιμου και ηθικού", με τον διαχωρισμό που κάνει». Δίνοντας το στίγμα της επικείμενης αντιπαράθεσης, τονίζει ότι πρόκειται για «ένα μείζονος σημασίας γεγονός» καθώς οκτώ τρισεκατομμύρια ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε (άλλον έναν) φορολογικό παράδεισο, προκειμένου να μην πληρωθούν φόροι.

Το εάν έχουν κατευθυνθεί νόμιμα ή εάν έχουν φυγαδευτεί είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο όμως, λέει, είναι το ηθικό για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία «γλιτώνουν φόρους» ενώ στις χώρες τους υπεραμύνονται της λιτότητας και των περικοπών.

Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν. Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους. Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα».

Σχετική ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας στοιχεία «για το μέγεθος της ζημίας στην οικονομία της ΕΕ από τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή».

Λίστες και σύγκληση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Σ' αυτό το κλίμα και εν αναμονή («σήμερα-αύριο») της δημοσιοποίησης ελληνικών ονομάτων που βρίσκονται στα Paradise Papers, το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται για τη δυναμική ανάδειξη του θέματος «φοροδιαφυγή».

* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκληρώνει τη θεσμική προετοιμασία, ώστε η κατάθεση-συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή να συνοδεύεται από λίστα με φορολογούμενους που διέπραξαν μεγάλη φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

* Ο πρωθυπουργός συγκαλεί άμεσα (ίσως και αύριο) την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνδυάσει τη συζήτηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης με τις αποκαλύψεις από τα Paradise Papers. Συνδυασμός που λιγότερο αποσκοπεί στην τόνωση του ηθικού των κυβερνητικών βουλευτών και περισσότερο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης «με διευθύνσεις και ονόματα για το πολιτικό σύστημα που έφτασε τη χώρα στην κρίση».

«Οσμή προβοκάτσιας» η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Σ' αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν θεωρούν καθόλου τυχαίους τους χθεσινοβραδινούς πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι πλέον τολμηροί αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «προβοκάτσια», προκειμένου να φύγουν οι προβολείς από τις επικείμενες αποκαλύψεις.

Για τα περί άβατου των Εξαρχείων και παραίτησης του Νίκου Τόσκα, τα ίδια στελέχη υπενθύμισαν ότι επιθέσεις πέριξ των γραφείων του ΠΑΣΟΚ «έχουν γίνει δεκάδες στο παρελθόν» παραμονές των ευρωεκλογών, παραπέμποντας στην επίθεση με καλάσνικωφ παραμονές των ευρωεκλογών του 2014.

Το Μαξίμου αντέδρασε άμεσα: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Τσίπρας, σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα, «έδωσε εντολή για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σε άλλη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, απαντώντας στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για τη δική τους στάση απέναντι στην επίθεση, τονίζεται: «Θα συνιστούσαμε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και της ομαλότητας δεν χωράνε παιχνίδια εντυπώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και την ικανότητά της να συλλάβει σύντομα και αυτούς τους δράστες».

Αργά τη νύχτα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψαν εσπευσμένα από την Κρήτη, όπου είχαν πάει για να παρευρεθούν σε εκδήλωση της Αστυνομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v