Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Προκλήσεις και «αγκάθια» στο δρόμο προς το συνέδριο

Η επαφή με την κοινωνία, η μάχη των ιδεών και η φυγή προς τα εμπρός. Βλέπει αποπροσανατολισμό των πολιτών από την κυβέρνηση. Προτάσσει την επιχειρηματικότητα, κριτική για το μεταναστευτικό.

ΝΔ: Προκλήσεις και «αγκάθια» στο δρόμο προς το συνέδριο

Ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κόσμου στα προσυνέδρια, επιφυλακή από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και προβληματισμός γιατί η «μπάλα» αρχίζει και παίζεται από την κυβέρνηση σε άλλα επίπεδα πέραν των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ, η οποία με φόντο το καθοριστικό -κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη- τακτικό συνέδριο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, αναζητεί τους τρόπους για να «στριμώξει στα σκοινιά» τους κυβερνητικούς εταίρους. Και αυτό, με τρόπο πειστικό προς την κοινωνία, στην επαφή με την οποία θα επιμείνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, που γνωρίζει καλά ότι χωρίς να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, από μόνη της η ενδεχόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί ούτε για τις εκλογές -προκειμένου να διεκδικήσει την επιθυμητή αυτοδυναμία- ούτε όμως για την μετεκλογική περίοδο και την ομαλή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου του.

«Δεν είναι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να εξηγήσουμε στην κοινωνία γιατί οι ιδέες μας είναι κυρίαρχες», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν χαρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στην Αριστερά».

Αν επιτευχθεί αυτό, εκτιμά, τα ποσοστά της ΝΔ θα ξεκολλήσουν από τα νούμερα στα οποία έχουν παγιωθεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας την αναγκαία ώθηση για την «φυγή προς τα εμπρός». Κάτι απαραίτητο, δεδομένου και των αγνώστων προθέσεων του πρωθυπουργού όσον αφορά το χρόνο διενέργειας των επόμενων εκλογών τον οποίο στο γαλάζιο στρατόπεδο προσδιορίζουν ίσως για την άνοιξη του 2018, ως το πιο πιθανό σενάριο.

Siemens και Αυγενάκης

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνέχεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή, περιμένουν η κυβέρνηση να εξακολουθήσει τις επιθέσεις για τα θέματα που έχουν προκύψει με την δικαστική εξέλιξη της Siemens και τις καταγγελίες σε βάρος του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, δεν αποκλείουν να ανοίξουν και νέα μέτωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που όπως υποστηρίζουν θα είναι «κατασκευασμένα εντέχνως για να πολώσουν και να διχάσουν, πετώντας συνεχώς λάσπη στον ανεμιστήρα».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός «λέει συνεχώς ψέματα. Αν είχε success story, δεν θα έκανε αυτά τα αισχρά. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε, αλλά όποτε χρειάζεται σκληρή πολιτική απάντηση θα την παίρνει και στη Βουλή και στην κοινωνία». Όπως και να’ χει, πάντως, υπαρκτή είναι η ανησυχία της ΝΔ μήπως ο δημόσιος διάλογος μεταφερθεί «σε λάθος πεδία, σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στο Μοσχάτο προετοιμάζονται για το επόμενο προσυνέδριο που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στην Κρήτη, με θέμα τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η συζήτηση:

α) Ναυτιλία και Τουρισμός: Αξιοποιώντας τα «δυνατά χαρτιά» της Ελληνικής Οικονομίας,

β) Βιομηχανία, Εμπόριο και Εξωστρέφεια: Πλαίσιο φιλικό στις επενδύσεις,

γ) Ψηφιακή Οικονομία: Πώς η Τεχνολογία δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες; και

δ) Νέα επιχειρηματικότητα - Startups: Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των Ελλήνων.

Ήδη στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr έχει αναρτηθεί το σχετικό ερωτηματολόγιο για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν διαδικτυακά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα θα μεταβεί αυθημερόν στο Ηράκλειο και δεν θα περιοδεύσει στην μεγαλόνησο, ωστόσο ενδέχεται να επισκεφθεί την Χίο, ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους στο μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στην μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v