Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κοινωνική πολιτική στρέφεται ο Μητσοτάκης

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στο σημερινό προσυνέδριο στα Ιωάννινα. «Δεν αρκούν τα επιδόματα, χρειάζονται νέες θέσεις εργασίας», το μήνυμα της Πειραιώς. Τα παραδείγματα «αναξιοπρέπειας», οι υψηλές εισφορές και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Στην κοινωνική πολιτική στρέφεται ο Μητσοτάκης

Με το σημερινό τρίτο προσυνέδριο που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, θα συμπληρωθεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του δημοσιοποιημένου προγραμματικού λόγου της ΝΔ, μετά την ανακοίνωση των θέσεων του κόμματος για την ανεργία και την παιδεία στα προηγούμενα δύο προσυνέδρια.

Η κομματική διαδικασία θα επικεντρωθεί στο τρίπτυχο «κοινωνική αλληλεγγύη, υγεία, κοινωνική ασφάλιση», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει στην κορυφή της ατζέντας του τη στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων αδύναμων πολιτών, που έχουν βρεθεί στα χρόνια της κρίσης σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια. Επιδίωξη στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να καταδείξουν ότι η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνο με δουλειές και όχι με «προσωρινά και ψηφοθηρικά», όπως τα χαρακτηρίζουν, επιδόματα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα βασίζεται στην εθνική στρατηγική για την κοινωνική αλληλεγγύη που είχε προετοιμαστεί από το 2013, αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω της αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας. «Όλες οι τότε προτάσεις μας έμειναν στα χαρτιά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά μόνον το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αυτό με διετή καθυστέρηση», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το πρόβλημα της φτώχειας δεν λύνεται μόνο με επιδόματα. Προφανώς -λένε- είναι και αυτά απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν, αφού χρειάζονται και άλλοι πυλώνες, όπως οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικοί λειτουργοί για ορφανά παιδιά), καθώς και πολιτικές για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την υγεία, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «σκοπεύει να αναδείξει παραδείγματα αναξιοπρέπειας και περιπτώσεων έλλειψης ανθρωπισμού, όπως, λόγου χάρη, τις συμπεριφορές σε καρκινοπαθείς και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα». Στο πλαίσιο αυτό, θα εξαγγείλει ότι με τη δική του κυβέρνηση κανένας καρκινοπαθής δεν θα ξανασταθεί σε ουρά για να πάρει τα φάρμακά του, αλλά θα του παραδίδονται στο σπίτι του. Το ίδιο θα συμβεί, όπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης, «και για όσους συμπολίτες μας πάσχουν από κάποια σοβαρή πάθηση και σήμερα ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

«Το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει την ανάγκη προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και θεσμοθέτησης του «οικογενειακού γιατρού», θα κατηγορήσει την κυβέρνηση διότι δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) λόγω του μικρού ενδιαφέροντος των ιατρών να τις στελεχώσουν, ενώ θα διαμηνύσει πως το κάθε ευρώ των φορολογούμενων θα πρέπει να δαπανάται με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις αυξημένες εισφορές που επιφέρουν σειρά προβλημάτων. «Μπορεί να λέμε ότι ζητάμε υψηλές εισφορές αλλά τελικά εισπράττουμε λίγα χρήματα.

Επιβάλλεται να αλλάξει η πολιτική των εισφορών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», σημειώνουν από το περιβάλλον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα δώσει έμφαση και στον τρίτο πυλώνα και συγκεκριμένα να δοθούν σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε όσους προχωρούν σε σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές εταιρίες.  

Στο Προσυνέδριο, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων,  ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, πρώην μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, από τους πρώτους που εφάρμοσαν στον Δήμο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το 2014, η Ιωάννα Περτσινίδου, κοινωνική λειτουργός και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για τη μάχη της Παρασκευής στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί η ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ασφάλεια και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους στο θέμα των καταγγελιών κατά του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και στην υπόθεση της Siemens, ύστερα και από όσα κατέθεσε χθες η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσάκαλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v