Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Μουζάλας προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν με θέλετε, φεύγω

Έντονη κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο προσφυγικό. Εκτονωτική παρέμβαση Τσίπρα, «μη διάψευση» από τον κ. Μουζάλα, επιτροπή υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη.

Γ. Μουζάλας προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν με θέλετε, φεύγω

To κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεγαλύτερο από το περσινό και θα κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, ενώ η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει «το πολύ» στις αρχές Ιανουαρίου.

Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση, την οποία πάντως βάρυνε η σκληρή κριτική που δέχτηκε ο Γιάννης Μουζάλας για καθυστερήσεις στο προσφυγικό και η δική του απάντηση: αν δεν με θέλετε, παραιτούμαι.

Επ' αυτού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κλήθηκε να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του οργάνου (σ.σ. δεν είναι μέλος) καθώς στελέχη του κόμματος, κυρίως από τους «53», ήγειραν θέμα μεταναστευτικού.
Δηλαδή, «απαράδεκτων καθυστερήσεων» σε δομές φιλοξενίας, υπηρεσία ασύλου, μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, που -όπως είπαν- φρέναραν τη ροή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα και την (ακόμα διαχειρίσιμη) αύξηση των προσφυγικών ροών προκάλεσε έντονες τοποθετήσεις κομματικών στελεχών στη συνεδρίαση (με πρώτους τον Νίκο Φίλη και την Τασία Χριστοδουλοπούλου) και την αντίδραση του υπουργού.

Οι πληροφορίες τον φέρουν να είπε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τη συζήτηση παρατηρώντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τέτοιες αποφάσεις.

Κυβερνητικοί επιτελείς διέψευσαν τα περί παραίτησης, ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός πυροδότησε τη συζήτηση με… τη μη διάψευση. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε «δελτίο Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» στο οποίο αναφέρεται ότι:

* Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία διεξήχθη πολιτική συζήτηση μεταξύ άλλων και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

* Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ο υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς.

Όπως προκύπτει, ο κ. Μουζάλας προτίμησε να μην κάνει καμία αναφορά στα περί παραίτησής του, αφήνοντας το θέμα να αιωρείται.

Επιτροπή υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις στο προσφυγικό απασχόλησαν το κυβερνητικό επιτελείο προ δύο εβδομάδων.

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε το συντονιστικό διϋπουργικό όργανο που είχε συσταθεί στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2016 (με τη συμμετοχή εκπροσώπων οκτώ υπουργείων) και είχε ατονήσει στη συνέχεια.

Αυτή τη φορά, επικεφαλής του οργάνου τέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με «καθήκον» να καλυφθούν τάχιστα τα κενά.

Την ίδια περίοδο, ο κ. Τσίπρας πρότεινε επισήμως τον κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης -κίνηση που ερμηνεύθηκε ως «τιμητική αποστρατεία»

Να σημειωθεί ότι η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου ενώ η τελική απόφαση (για τη θέση του επιτρόπου) θα ληφθεί την άνοιξη.

«Φεβρουάριος-Μάρτιος οι καθοριστικοί μήνες»

Χωρίς εντάσεις ήταν η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία για την τρίτη αξιολόγηση και την πορεία εξόδου από το μνημόνιο. Εν προκειμένω, οι παρατηρήσεις στελεχών του κόμματος αφορούσαν στην ανάγκη να λαμβάνονται περισσότερα κοινωνικά μέτρα, «να είμαστε προσεκτικοί με την εφαρμογή των σκληρών, όπως οι πλειστηριασμοί» και να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πεποίθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει «το πολύ» στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικούς μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για την πορεία εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

«Μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα»

Στην πολιτική απόφαση που έλαβε η Πολιτική Γραμματεία τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις σύνθετες δυσκολίες.

Η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016 καθώς για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Πέρα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα, προτεραιότητά μας είναι και ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτήν.

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Συστατικό της δικής μας αντίληψης για την ανάπτυξη, πέρα από το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι η διαμόρφωση ενός χώρου όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο περιλαμβάνει ως οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης την προστασία της εργασίας. Ανάπτυξη χωρίς εργασιακά δικαιώματα συνιστά επιστροφή στον δρόμο που έφερε τη χρεοκοπία. Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της Νέα Δημοκρατίας, που συνειδητά επιμένει σε μια ανάπτυξη για τους λίγους και αντιμετωπίζει τα εργασιακά δικαιώματα ως βαρίδια του παρελθόντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v