Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει το κόμμα για αξιολόγηση και ταξίδι στις ΗΠΑ

Στην Π. Γ. του ΣΥΡΙΖΑ η «πολύ καλή» διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας, τα «αγκάθια» που μένουν προς συμφωνία και η αναβάθμιση των F-16.

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει το κόμμα για αξιολόγηση και ταξίδι στις ΗΠΑ

Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη σημερινή (ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς το πρώτο, θα γίνει ενημέρωση για τα δούναι και λαβείν κυβέρνησης-θεσμών, όπως φάνηκε από τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μιλούν ήδη για «θεαματικά καλό κλίμα» και για κλείσιμο πολλών εκκρεμοτήτων με θετικό τρόπο, εννοώντας τις 120 δόσεις για χρέη ελεύθερων επαγγελματιών, τις συντάξεις χηρείας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Κομματικά στελέχη πάντως εγείρουν ερωτήματα για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, όπως ο επαναπροσδιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ -και δη, της Μεγαλόπολη, στην οποία φέρεται να επικεντρώνουν οι θεσμοί.

Ερωτήματα εγείρονται και για το «απεργιακό» (σ.σ. λήψη απεργίας από το 50% των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία), ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «όχι απλώς δεν πρέπει να αντιδράσουμε σ' αυτή την αλλαγή αλλά να αναδείξουμε ότι η Αριστερά επιδιώκει την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν».

Για τα F-16

Ως προς τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να επικεντρωθεί στα περί αναβάθμισης των F-16.

Τα… προεόρτια έγιναν ήδη από τον Νίκο Φίλη (σ.σ. είναι μέλος του οργάνου), ο οποίος επέκρινε τόσο τον χειρισμό (σ.σ. ότι το κόστος της αναβάθμισης το ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ) όσο και την αναγκαιότητα εξοπλιστικών συζητήσεων μέσα σ' αυτή την οικονομική συγκυρία.

Τις απαντήσεις, εν προκειμένω, τις έδωσε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή που μας πέρασε στη Βουλή, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ξεκαθαρίζοντας ότι: πρώτον, η αναβάθμιση έπρεπε να έχει γίνει ήδη, δεύτερον, ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά συζήτηση με τις ΗΠΑ και, τρίτον, ότι η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία συνδέθηκαν στο (πρόσφατο) παρελθόν «με μίζες και μπίζνες».

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής. Το πιθανότερο είναι να γίνουν λίγο πριν ή αμέσως μετά την επιστροφή των θεσμών (τέλος Νοεμβρίου) για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Και θα είναι... πανηγυρικές, εάν το «πολύ καλό κλίμα» της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης σφραγίσει την ολοκλήρωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v