Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαστίγιο και καρότο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η στάση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους γαλάζιους βουλευτές, η τακτική και τα μηνύματα. Ποια προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει. Οι διαγραφές, οι συναντήσεις και τα γεύματα.

«Μαστίγιο και καρότο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των γαλάζιων βουλευτών λίγο νωρίτερα κατέδειξε την στρατηγική σε εσωκομματικό επίπεδο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο επικεφαλής της ΝΔ.

Στο δρόμο προς τις επόμενες εθνικές κάλπες τις οποίες πλέον προσδιορίζει εντός του 2018, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει το κόμμα του να πορευτεί χωρίς εσωκομματικές έριδες, με τους βουλευτές να τηρούν πιστά την κομματική γραμμή, προς αποφυγή νέου κλίματος εσωστρέφειας.

Εφαρμόζοντας την τακτική του «μαστίγιου και καρότου», από τη μία, ως ένδειξη πυγμής, παίρνει σκληρές αποφάσεις και στέλνει αυστηρά μηνύματα προς όλους, ενώ από την άλλη επιδιώκει να συσφίξει τις σχέσεις του με τους βουλευτές (που ακόμα δεν βρίσκονται στο επιθυμητό γι’ αυτόν σημείο), με δεδομένο ότι ποτέ ο ίδιος δεν ήταν πολύ κοντά με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κ.Ο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην συνεδρίαση αυτής την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τους βουλευτές ότι οι πόρτες του γραφείου του είναι ανοιχτές για όποιον το θελήσει, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει -πέραν των ομαδικών γευμάτων που οργάνωσε τους προηγούμενους μήνες- και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετούς από αυτούς.

Πεποίθησή του είναι ότι το κόμμα του, πέραν της εκλογικής ετοιμότητας στην οποία πρέπει να βρίσκεται, οφείλει να είναι απόλυτα συμπαγές, ενόψει τόσο της περιόδου πριν από τις εκλογές όσο και μετά, εφόσον η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας και κληθεί να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιό της.

Ένα από τα δύσκολα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ομαλή συνύπαρξη των παλαιών και των νέων στελεχών που θέλει να δεχθεί στο κόμμα, δίνοντας έναν εμφανή αέρα ανανέωσης. «Θέλω να σας ζητήσω να στηρίξετε, όπως εσείς ξέρετε νεότερα στελέχη που μπαίνουν στην πολιτική. Η ανανέωση δεν είναι απειλή είναι όρος προόδου και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης. Η ανανέωση είναι μια εντολή που έλαβα. Η ανανέωση θα προχωρήσει, αυτό ζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας», τόνισε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του και ενώ οι μουρμούρες για υπερπροβολή νεοεισερχομένων προσώπων στο κόμμα έχουν γίνει γνωστές στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς.

Στο πλευρό του, όσον αφορά την προσπάθεια διατήρησης της εσωκομματικής ειρήνης, ο κ. Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην επιρροή των οποίων βρίσκονται τα περισσότερα γαλάζια στελέχη. Συχνή είναι έτσι, ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι δημόσιες αναφορές του και στους δύο, με πιο πρόσφατη αυτή στη συνεδρίαση της Κ.Ο.: «Από τα Μνημόνια θα βγαίναμε από το 2015 αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά κάποιοι με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη δική της συμβολική σημασία, εξάλλου, έχει η πρόσφατη ανάρτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίας που είχε δημοσιεύσει η Νατάσα Καραμανλή, με αφορμή τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού και η οποία πήρε την πρώτη θέση στον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό Pink Glove Photo Competition.

Υγεία και ασφάλεια

Την ίδια ώρα και δεδομένου ότι στον τομέα της οικονομίας τηρεί στάση αναμονής με φόντο και την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει την αντιπολιτευτική του τακτική στην υγεία και την ασφάλεια.

Έτσι, την Παρασκευή επισκέφθηκε το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», προκειμένου να βρεθεί δίπλα στους πολίτες και την καθημερινότητά τους, με ειδική αναφορά να κάνει στις αναγκαίες προσλήψεις «που θα έπρεπε να έχουν γίνει». Με στόχο να αποκρούσει τις κατηγορίες των κυβερνητικών εταίρων ότι ενδεχόμενη έλευσή του στην εξουσία θα συνοδευτεί από σωρεία απολύσεων στον δημόσιο τομέα, επεσήμανε ότι το Κράτος «πρέπει να θέτει προτεραιότητες στις προσλήψεις. Και για εμάς οι προσλήψεις στο χώρο της Υγείας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό», σημείωσε.

Ψηλά στην ατζέντα έχει και το θέμα του «νόμου και της τάξης», αφού χωρίς αυτό, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία». Στη ΝΔ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ερώτηση του κ. Μητσοτάκη, είχε πει ότι αυτή η συζήτηση είναι ανεπίκαιρη. «Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν είναι ανεπίκαιρη, αλλά αφορά μια πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά», σημειώνει στενός του συνεργάτης, προσθέτοντας πως στα «μεμονωμένα» περιστατικά που επικαλείται η κυβέρνηση, «η απάντηση έρχεται από την ανάγνωση του αστυνομικού δελτίου σε καθημερινή βάση».

Ο νόμος και τάξη, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, προωθεί και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού «κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα που ο κάθε Ρουβίκωνας μπαίνει οποτεδήποτε σε μια υπηρεσία προπηλακίζει, καταστρέφει και, μάλιστα, μετά τον διευκολύνουν να φύγει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v