Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας για F-16: Δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά

Οδυνηρή εμπειρία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αντισταθμιστικά, καθώς αποτέλεσαν κερκόπορτα για μίζες και διαπλοκή. Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ είχε απτά αποτελέσματα, υποστήριξε. Αιχμές για Κ. Μητσοτάκη, επίθεση σε Κ. Σημίτη.

Τσίπρας για F-16: Δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά

Απαντήσεις για τα F16 έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Διευκρινίζοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία» με τις ΗΠΑ περί της αναβάθμισης των 123 αεροσκαφών F16 που διαθέτει ήδη, αλλά για συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ.Τσίπρας προέβη και σε μία σημαντική ανακοίνωση: ότι τόσο αυτή η εξοπλιστική συμφωνία όσο και οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον δεν θα περιλαμβάνει αντισταθμιστικά ωφελήματα, πίσω από τα οποία «κρύβονται» οι μίζες και τα σκάνδαλα του (πρόσφατου) παρελθόντος.

Αντισταθμιστικά για λογισμικό ή άλλες γκρίζες περιοχές που προσφέρονται για μίζες και μπίζνες, δεν θα υπάρξουν”, είπε, αφήνοντας μία μικρή πιθανότητα εξαίρεσης για την ΕΑΒ “αλλά με συγκεκριμένα και κοστολογημένα ωφελήματα”.

“Να είστε προσεκτικοί διότι…”

Αναφέρθηκε μάλιστα στις «αγορές του αιώνα» που γίνονταν στο παρελθόν «όπου οι ενδιαφερόμενες να πουλήσουν χώρες, επειδή ήξεραν ότι δεν υπάρχουν λεφτά, μας δάνειζαν από τις τράπεζές τους για να αγοράσουμε τα εξοπλιστικά τους».

Αξιοσημείωτη ήταν η παράκαμψη, από πλευράς πρωθυπουργού, της πρότασης που με επιμονή διατύπωσε ο κ.Θεοδωράκης, να προχωρήσει η χώρα σε αναβάθμιση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας διεκδικώντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η ανανέωση της συμφωνίας για τη Σούδα θα γίνεται κανονικά «ανά έτος, όπως γίνεται εδώ κει 11 χρόνια» και συνέστησε να είναι όλοι προσεκτικοί διότι «στους διαδρόμους κυκλοφορούν κάποιοι που προωθούν συμφέροντα».

«Δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς»

Ο κ.Τσίπρας, παίρνοντας από τον κ.Θεοδωράκη την πάσα, αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ.

“Κάποιοι είχαν έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας της επίσκεψης πριν καν ανέβω τα σκαλιά του αεροπλάνου για να φύγω”, είπε, παραπέμποντας στη ΝΔ, και απαρίθμησε τα απτά αποτελέσματα.

Όπως:

* Για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε δημοσίως για την ανάγκη ελάφρυσνης του ελληνικού χρέους.
“Οταν εξελέγη ο Τραμπ έλεγε ότι το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ΕΕ, τον Σόιμπλε. Σήμερα κινείται στη γραμμή Ομπάμα και λέει ότι θα παίξει ρόλο, ότι τον ενδιαφέρει, ότι το ελληνικό θέμα δεν είναι θέμα ΕΕ.», είπε χαρακτηριστικά. (Στο σημείο αυτό «έδειξε» τμήμα της αντιπολίτευσης και των εκφραστών των fake news που «στενοχωριούνται επειδή δεν ξαναζούμε ημέρες του 2015, που δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς πια»).

* Για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε δημοσίως ότι η ελληνική Οικονομία στέκεται στα πόδια της, ότι βγήκε από την κρίση, ενώ ενθάρρυνε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

* Αναγνωρίστηκαν δημοσίως οι δυνατότητες της χώρας ως κόμβος ενέργειας και τηλεπικοινωνιών μεταξύ τριών ηπείρων. (Επ' αυτού ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην επένδυση για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα καταστήσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου).

* Αναγνωρίστηκε δημοσίως ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη.

* Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι το Ταμείο θα κρατήσει εποικοδομητική στάση στη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Τα F-16

Η χώρα μπορεί να βρίσκεται σε περιοριστικό πλαίσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ισορροπία δυνάμεων.

Εκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμυντική στρατηγική της χώρας καθώς «οι προκλήσεις είναι πολλές».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από το 2009 υπάρχει επιτακτικό αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 από την πλευρά της αεροπορίας. Ο κίνδυνος είναι ότι αν δεν δράσουμε τώρα, μπορεί σε πέντε χρόνια λόγω απόσυρσης αεροσκαφών να χάσει η αεροπορία σημαντική ισχύ.

«Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου τώρα», τόνισε λέγοντας ότι αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών. «Ή θα ακούγαμε τις συστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή θα την αγνοούσαμε, η επιλογή είναι προφανής».

Αναφορικά με το κόστος, είπε ότι θα υπαχθεί στην ήδη υφιστάμενη δαπάνη του υπουργείου Αμυνας. Δεν μιλάμε για πρόσθετες δαπάνες.

Σημείωσε ότι αν το θέμα μεταφερόταν στο μέλλον, το κόστος θα ήταν υψηλότερο.

Όπως είπε, οι Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν στις ΗΠΑ ένα «Letter of Request», ζητώντας προσφορά για την αναβάθμιση του στόλου (123 αεροσκάφη). Η επίσημη επιστολή-απάντηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Με το που θα έρθει στο υπ. Αμυνας, θα τεθεί υπόψη της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, τόνισε.

Οι ΗΠΑ έστειλαν αναφορά στο Κογκρέσο μιλώντας για ένα συνολικό κόστος 2,4 δισ. δολαρίων (περί τα 2 δισ. ευρώ) και εδώ άρχισε η «σπέκουλα», όπως είπε, καθώς το ποσό είναι το ανώτατο όριο για το σύνολο των αεροσκαφών ενώ ακόμα δεν υπάρχει καν συμφωνία.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι το ταβάνι για την Ελλάδα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι για δαπάνη 10ετίας, γύρω στα 110 εκατ. ευρώ, και αυτό για να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Συμπλήρωσε ότι ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη. Όπως είπε, έχουμε «οδυνηρή εμπειρία» καθώς στο παρελθόν μόνο μικρό μέρος τους αξιοποιήθηκε για την εγχώρια βιομηχανία.

Μέσα από την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών δόθηκαν μίζες και μεγάλωσε η διαπλοκή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στη συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω μόνο μία πιθανότητα εξαίρεσης για την ΕΑΒ, αλλά και εκεί σαφώς μετρημένα και κοστολογημένα. Αντισταθμιστικά σε λογισμικό και γκρίζες ζώνες για να κάνουν κάποιοι "μπίζνες", δεν θα κάνουμε».

Αναφορικά με την ενημέρωση της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στις 20 Σεπτέμβρη οι ένοπλες δυνάμεις και ο υπ. Αμυνας ήρθαν στη Βουλή και ενημέρωσαν αναλυτικά τους βουλευτές. «Είναι φαιδρά όσα λέγονται για παράκαμψη των διαδικασιών».

Υπήρξε σαφής τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Επιτροπή για το εάν είναι αναγκαίο, δήλωσε. Δεν ξέρω τι γίνεται στη ΝΔ και αν κάποιοι δεν μιλούν μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια με σοβαρά θέματα.

Η Σούδα

Στήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν «μαμούθ» συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα. «Μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε ένα μύθο», είπε στον Στ. Θεοδωράκη.

Η ετήσια ανανέωση γίνεται εδώ και έντεκα χρόνια. Αναφέρθηκα, όπως είπε, στην αναβάθμιση της Σούδας αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σούδα.

Να πάμε σε λογική διαπραγμάτευσης της Σούδας με αντάλλαγμα αεροσκάφη είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασιστεί στο πόδι, δεν έχει τεθεί στο ΚΥΣΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v