Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Μυστικά και μηνύματα πίσω από τη διαγραφή Παπακώστα

Η σύσταση Τσιάρα, ο πρωινός καφές και το τηλεφώνημα Μπεκίρη. Τι απαντά η βουλευτής στα περί «πολιτικού φλερτ» με Π. Καμμένο και παράδοσης της έδρας της. Η κόντρα με Άδ. Γεωργιάδη, η Β' Αθήνας και η ανανέωση της ΝΔ.

ΝΔ: Μυστικά και μηνύματα πίσω από τη διαγραφή Παπακώστα

Η χθεσινή διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν εξέπληξε αυτούς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής της Β’ Αθήνας ποτέ δεν είχε στενή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο μάλιστα είχε καλέσει και δημοσίως να παραιτηθεί από τη θέση του, όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία (με αποτέλεσμα, την καθαίρεσή της από τομεάρχης Υγείας). Και δεν ήταν η μόνη φορά που υπήρξε δυσφορία στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς για την κ. Παπακώστα, καθώς και σε μία ακόμη περίπτωση, όταν είχε πει ότι η ΝΔ έπρεπε να υπερψηφίσει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, φλέρταρε με την αποπομπή της από το κόμμα. Αν τότε επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές, που τόνισαν την ανάγκη η ΝΔ να μην μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, τώρα ο πρόεδρος του κόμματος θεώρησε αναπόφευκτη την «κόκκινη κάρτα» προς την κ. Παπακώστα, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 2000 και επανεκλέχθηκε άλλες τέσσερις φορές.

Στη ΝΔ κατηγορούν την ανεξάρτητη πλέον βουλευτή ότι θα μπορούσε να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σε αυτήν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές ζήτησαν και πήραν τον λόγο για διάφορα θέματα.

Παράλληλα, αφήνουν υπαινιγμούς για το άνοιγμα του Πάνου Καμμένου προς την κ. Παπακώστα, συσχετίζοντάς το με το πολιτικό της μέλλον, μολονότι η ίδια, σε προσωπικές συζητήσεις της, απορρίπτει το ενδεχόμενο μετακίνησής της σε άλλο κόμμα. Συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ συνδέει τη στάση της βουλευτού με την επιχείρηση ανανέωσης που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης και κατ’ επέκταση της δύσκολης επανεκλογής της στις επόμενες εκλογές στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη περιφέρεια της Β’ Αθήνας, όπου -σημειωτέον- κατεβαίνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Καμία ανοχή»

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή Παπακώστα είναι «καμία ανοχή στις παρεκκλίσεις από την κομματική γραμμή και στην εσωστρέφεια». Και αν προχθές το βράδυ έκλεισε με τις συστάσεις του Γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα προς την Κατερίνα Παπακώστα και την προτροπή να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση (όπως και έκανε), στον χθεσινό πρωινό καφέ στα γραφεία της ΝΔ ελήφθη η απόφαση «καρατόμησης» της βουλευτού.

Την ενημέρωσε τηλεφωνικά ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Μιχάλης Μπεκίρης, αποδίδοντας την απόφαση στη «διαφορετική γραμμή» -όπως είπε- που κράτησε από την επίσημη κομματική η κ. Παπακώστα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας. Κάτι που η ίδια το αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι η ομιλία της από το βήμα της Βουλής ήταν θεσμική, εντασσόμενη στην καραμανλική μετριοπαθή γραμμή, με τον άνθρωπο σταθερά στον πυρήνα της πολιτικής και αποδίδοντας τη διαγραφή της στην προσωπική στρατηγική του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Κατερίνα Παπακώστα θεωρείται καραμανλικό στέλεχος, αλλά και με πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Επί της κυβέρνησης του τελευταίου άλλωστε είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας, ενώ στις εκλογές για την αρχηγία της ΝΔ είχε στηρίξει ανοιχτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αναφορικά με τη βουλευτική έδρα, όπως διαμηνύει η κ. Παπακώστα, δεν προτίθεται να την παραδώσει. «Συνηθίζεται να τη ζητούν από αυτούς που αποχωρούν μόνοι τους από ένα κόμμα. Στην περίπτωσή μου, με έδιωξαν αυτοί. Γιατί να την παραδώσω;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την ίδια ώρα που η βουλευτής βλέπει την πόρτα της εξόδου, ο σύζυγός της Θόδωρος Σιδηρόπουλος, στρατηγός ε.α., ήταν μεταξύ των 50 νέων προσώπων που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται να συμπεριληφθεί στις επόμενες εκλογικές λίστες του κόμματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v