Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ άλλαξε γραμμή για το κοινωνικό μέρισμα

Γιατί άλλαξε γραμμή  σε σχέση με πέρυσι. Ο προβληματισμός των γαλάζιων βουλευτών και η ρελάνς με την τροπολογία του Μαϊου. Μηνύματα και επιχειρηματολογία.

Γιατί η ΝΔ άλλαξε γραμμή για το κοινωνικό μέρισμα

Με μια αρκετά διαφοροποιημένη γραμμή, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα που προανήγγειλε ότι θα διανείμει στο τέλος του χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας στους οικονομικά ασθενέστερους.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όταν η ΝΔ είχε ψηφίσει «παρών» στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ο επικεφαλής της κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει «τις προσπάθειες ενός λαού για να γίνεται πρόσκαιρα ευχάριστος. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Εκτός εάν σκέφτεστε την απόδραση. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε ο λαός», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που συνεργάτες του, εξηγώντας την μη ψήφιση του μερίσματος εκ μέρους της ΝΔ, έλεγαν: «Στους τυχοδιωκτισμούς και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να είναι συμμέτοχη».

Έναν χρόνο μετά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «μη κανονική χώρα» επί διακυβέρνησης Τσίπρα, επιτίθεται μεν και πάλι στον πρωθυπουργό για «αχρείαστους φόρους» οι οποίοι οδήγησαν στο υπερπλεόνασμα (κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής), ωστόσο αυτή τη φορά συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για τον πιθανό προορισμό του εν λόγω ποσού. 

Κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δεν δίστασε να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετά φιλόδοξες μάλιστα, αναφορικά με το υπολογιζόμενο τελικό προς διανομή ποσό: «Αν υπάρξει υπερπλεόνασμα, ένα μέρος πρέπει να κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους συμπολίτες και ένα μέρος να επιστρέψει στην κοινωνία μέσω επιστροφής φόρων και το υπόλοιπο να γίνει εξόφληση ληξιπρόθεσμων του κράτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό «να δώσει εφάπαξ βοήθημα στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και έκπτωση σε πολίτες που πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ».

Η αλήθεια είναι ότι η περσινή κοινοβουλευτική στάση της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα, είχε προβληματίσει το σύνολο των γαλάζιων βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων είχαν άλλη θέση από αυτήν  του κόμματος, τασσόμενοι υπέρ της θετικής ψήφου. Οι γιορτές των Χριστουγέννων, άλλωστε, βρίσκονταν προ των πυλών και ιδίως οι βουλευτές της επαρχίας θα έπρεπε να «απολογηθούν» στους ψηφοφόρους τους για το «παρών».

Υπερφορολόγηση και στάση πληρωμών

«Δεν πρόκειται να χαρίσουμε στον Τσίπρα όλους αυτούς τους οποίους ο ίδιος έφερε σε αυτήν την κατάσταση», σημείωναν στο γαλάζιο στρατόπεδο, που τον Μάιο αποφάσισαν να κάνουν ρελάνς και να καταθέσουν την δική τους πρόταση. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».

Το ποσό που πρότεινε η ΝΔ να διατεθεί ήταν «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017». Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτούσε α) τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, β) την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, γ) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και δ) τον ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια.

Οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί και πάλι, με τις αλληλοκατηγορίες να δεσπόζουν και τις δύο πλευρές  να ετοιμάζονται για νέες μάχες το επόμενο διάστημα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v