Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το sprint στο Δημόσιο στην κρίση των θεσμών

Τα στοιχεία που θα δώσει σήμερα η Ο. Γεροβασίλη για αξιολόγηση υπαλλήλων, κινητικότητα, «κρίσεις» διευθυντών-προϊσταμένων. Ενδιαφέρον και πίεση για τους νέους Γενικούς Γραμματείς υπουργείων.

Το sprint στο Δημόσιο στην κρίση των θεσμών

Το ραντεβού της Όλγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς έχει προγραμματισθεί για σήμερα νωρίς το μεσημέρι. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης πάντως δεν φαίνεται «αγχωμένη» για την έκβαση των συζητήσεων που θα έχει μαζί τους, διότι:

* Το βασικό προαπαιτούμενο για το Δημόσιο, δηλαδή η αξιολόγηση των υπαλλήλων, η κινητικότητα και οι κρίσεις γενικών διευθυντών, προχωρά κανονικά και εντός των χρονικών ορίων.

* Η επικοινωνία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι διαρκής, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να έχουν σαφή εικόνα τόσο για τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, όσο και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, «δεδομένων των συνθηκών».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι εκκρεμότητες στο Δημόσιο πέρασαν στην τρίτη αξιολόγηση (ως «ουρά» της δεύτερης) και επιπλέον, οι θεσμοί έδωσαν και ένα μήνα αναβολή (από Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεδομένων των εμποδίων που προκάλεσε η ΑΔΕΔΥ.

Στη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων (που έγινε «σε πολύ καλό κλίμα») αναδείχθηκε η «βιασύνη» των θεσμών στο θέμα των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Δηλαδή στην προκήρυξη των θέσεων, δεδομένου ότι οι ΓΓ δεν θα είναι πλέον διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Προς τούτο, η κ. Γεροβασίλη αναμένεται να ορίσει σήμερα τις ημερομηνίες προκήρυξης (ανά υπουργείο), ώστε εντός του Νοεμβρίου «να έχει κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα».

«Απέτυχε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ»

Ως προς το βασικό τρίπτυχο που αφορά το «πακέτο Δημόσιο», τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στα τεχνικά κλιμάκια συνθέτουν την κάτωθι εικόνα:

1. Η προθεσμία που είχε δοθεί για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ολοκληρώθηκε προχθές. Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος, ώστε τα υπουργεία να στείλουν τα αναλυτικά αποτελέσματα. Από την εικόνα που έχει το επιτελείο της κ. Γεροβασίλη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για ακύρωση της διαδικασίας, οι αξιολογήσεις κινήθηκαν σε ποσοστά περί το 80% κατά μέσο όρο.
Κατά τις ίδιες πηγές, μόνο στο υπουργείο Εργασίας καθηλώθηκαν στο 35%, εξαιτίας της δυναμικής «επέμβασης» εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση στο συγκεκριμένο υπουργείο.

2. Στο πεδίο της κινητικότητας, αύριο βγαίνει στον «αέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα νέα οργανογράμματα από τα οποία προκύπτουν οι κενές θέσεις που προσφέρονται για μετατάξεις και αποσπάσεις. Ήδη έχουν κατατεθεί 1.000 αιτήματα ενδιαφερομένων, τα οποία θα συζητήσει (και εγκρίνει) την ερχόμενη εβδομάδα η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας.

3. Σχετικά με τις «κρίσεις», την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η τρίμηνη διαδικασία για τις 20 θέσεις Γενικών Διευθυντών (σ.σ. για τις οποίες υπέβαλαν αιτήματα 200 άτομα). Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η προκήρυξη άλλων τόσων θέσεων Ειδικών Διευθυντών, καθώς από τις αλλαγές στα οργανογράμματα προέκυψαν νέες ανάγκες.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία για τις θέσεις Προϊσταμένων (που αφορούν και τον μεγαλύτερο αριθμό), ώστε ολόκληρο το πακέτο «κρίσεις στο Δημόσιο» να κλείσει την άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v