Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό προφίλ στήνει ο Κυριάκος

Οι προτεραιότητες και τα «υψηλά» ραντεβού στις Βρυξέλλες. Ποιο μήνυμα θέλει να εκπέμψει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκό προφίλ στήνει ο Κυριάκος

Το «ευρωπαϊκό κοστούμι» του φορά από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Την ώρα που η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ο πρόεδρος της ΝΔ στοχεύει στην ενίσχυση του διεθνούς του προφίλ, ως ισότιμου συνομιλητή της πολιτικής ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου.

Με φόντο την τρίτη αξιολόγηση και την επικείμενη άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης έχει στην κορυφή της ατζέντας του το σχέδιό του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ θέλει να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις των αξιωματούχων των Βρυξελλών αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Χθες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σειρά επαφών με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Γ. Κατάινεν και Β. Ντομπρόβσκις, επιτρόπους της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και τον Πιερ Μοσχοβισί, ενώ σήμερα θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να μην έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, στις χθεσινές συναντήσεις «το όνομα Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν». Το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι απαιτείται μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι στο επίκεντρο της δικής του πολιτικής είναι οι επενδύσεις «που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», καθώς και η ανάγκη μείωσης της φορολογίας.

«Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πώς το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών. Και σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι στις χθεσινές επαφές του προέδρου του κόμματος, το κλίμα ήταν εξαιρετικό και ενδεικτικό -όπως υποστηρίζουν- ότι κύκλοι των Βρυξελλών «προεξοφλούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός». Και αυτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, που εκτιμάται δεόντως στο εξωτερικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, χωρίς να μοιράζει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει». 

Πολιτική σταθερότητα

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες γίνεται στη σκιά των προτροπών του Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της θητείας από τη σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναγκαίας πολιτικής σταθερότητας στον τόπο.

Το συγκεκριμένο ταξίδι στο εξωτερικό θα ακολουθήσουν και άλλα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο, προκειμένου να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζει να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με κύριο θέμα σχολιασμού την πρόθεση αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F-16. Μέσω του νέου τομεάρχη Άμυνας μάλιστα, Βασίλη Κικίλια, καλείται η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή, το ταχύτερο δυνατό, για όλες τις πτυχές της συμφωνίας.

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v