Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες

Οι επαφές, το γαλάζιο σχέδιο και… οι κάλπες. Πως θα επιδιώκει να πείσει για αλλαγή του μείγματος πολιτικής. «Καμπανάκι» για νέα μέτρα και για την τρίτη αξιολόγηση.

Τι ψάχνει ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή εβδομάδα αυτή που ξεκινά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, μετά τις αλλαγές και την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων στα του… οίκου του με αποκορύφωμα τον εσωκομματικό ανασχηματισμό, στρέφεται και πάλι στο κτίσιμο του διεθνούς του προφίλ.

Αφορμή, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών συναντήσεων με ηγέτες και ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες. Ανάμεσα στους άλλους, θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και Επιτρόπους της Ε.Ε.

Στον απόηχο του πρόσφατου «απαγορευτικού» Ντάισελμπλουμ για πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Ευρώπη), δεδομένου ότι πιθανή εκλογή του θα αποτελέσει «καθοριστικό θετικό σήµα για επενδύσεις και δουλειές στη χώρα». Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί, τα υπογεγραμμένα μέτρα δεσμεύουν και τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Ωστόσο Θα υποστηρίξει στους συνομιλητές του πως η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή εντολή για να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στην ανάγκη υλοποίησης ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων – εντός και εκτός του Προγράμματος – για μετά το 2018, η επιτυχής υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από τις σημερινές εκτιμήσεις  και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και στη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μεγέθυνση οικονομίας

Το σχέδιο της ΝΔ για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, θα πει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις επαφές του στην βελγική πρωτεύουσα, περιλαμβάνει άλλο μείγμα πολιτικής από αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα, συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους πολίτες.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν ότι η μη λήψη νέων μέτρων συνδέεται με την επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας, Κάτι που μέχρι σήμερα, σημειώνουν, «η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση».

Η ανάπτυξη, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Ντόρα Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ), «θα προέλθει από επενδύσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Γιατί φεύγει μια εταιρεία παγωτού από έναν τουριστικό τόπο όπως η Ελλάδα; Τι έγινε με τη BlackRock; Η πραγματικότητα διαψεύδει τα λόγια. Οι δείκτες πρόβλεψης του ΔΝΤ προσαρμόζονται προς τα κάτω. Υπάρχει δρόμος ακόμα για να δούμε την ανάπτυξη που είχαμε το 2014», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει συναντήσει επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, καθώς και τους Επιτρόπους της Ε.Ε. για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Carlos Moedas και για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Mariya Gabriel, εκφράζει τον προβληματισμό του μήπως η ιστορία επαναληφθεί και το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης καθυστερήσει, «με σταθερό, μόνιμο θύμα την χώρα μας».

Εξάλλου, υπενθυμίζουν κομματικές πηγές, ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είναι διαθέσιμη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Γεγονός που εκ των πραγμάτων έχει σημάνει συναγερμό στο γαλάζιο στρατόπεδο και παρακολουθούν στενά το θέμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v