Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εφεδρείες» Σαμαρά επιστρατεύει ο Μητσοτάκης

Υψηλόβαθμα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης με εμπειρία «βάζει στο παιχνίδι» ο πρόεδρος της ΝΔ. Ποιων πρώην υπουργών ήταν στενοί συνεργάτες. Συνεχίζεται η επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας.

«Εφεδρείες» Σαμαρά επιστρατεύει ο Μητσοτάκης

Σε ευρείες αλλαγές στο περιβάλλον του προχωρά τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια του αέρα ανανέωσης που θέλει να προσδώσει στην ΝΔ αλλά και της αντιμετώπισης των διαφόρων «αρρυθμιών» που είχε παρατηρήσει εσχάτως.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά την ανασχηματισμό του επικοινωνιακού του επιτελείου, προχώρησε στην ανακοίνωση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ακολούθως της νεοσύστατης συμβουλευτικής του ομάδας.

Πρόκειται κυρίως για τεχνοκράτες με αξιόλογη πανεπιστημιακή κατάρτιση, νέους ανθρώπους, από το δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, την αγορά και την πραγματική οικονομία, οι οποίοι, υπό τον συντονισμό του συνταγματολόγου Γιώργου Γεραπετρίτη, σύμφωνα με το πλάνο του κ. Μητσοτάκη, θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του σχεδίου για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση. 

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι πολλοί από τους δώδεκα νέους συμβούλους του προέδρου της ΝΔ, θήτευσαν, ως στενοί συνεργάτες υπουργών, στην κυβέρνηση Σαμαρά. Από τότε ο κ. Μητσοτάκης -υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκείνη την περίοδο- τους είχε ξεχωρίσει για τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους και αποφάσισε να τους προσφέρει σημαντικό ρόλο στην σημερινή ΝΔ. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ως συμβούλους του, μεταξύ άλλων, τους:

-Αλεξάνδρα Σδούκου, σύμβουλο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, που διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.

-Χρήστο Χάλαρη, σύμβουλο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τ.  διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και συνεργάτη του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση,

-Τάσο Αναστασάτο, σύμβουλο Ανάπτυξης, πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη, τ, πρόεδρο στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) και εκπρόσωπο της Ελλάδας στο EuroWorking Group.

-Στέλιο Πέτσα, σύμβουλο Δημοσιονομικής Πολιτικής, πρώην διευθυντή του γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα που -εδώ και καιρό πάντως- αποτελεί έναν εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.

-Βίκυ Λοϊζου, σύμβουλο Υγείας-Πρόνοιας, πρώην συνεργάτη του Κωστή Χατζηδάκη η οποία, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, είχε αναλάβει την επαφή με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ αλλά και την Task Force.

«Απαντήσεις στα προβλήματα»

Στην συμβουλευτική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανήκουν επίσης ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ως σύμβουλος Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, ο Γιώργος Ζαββός, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων με την εμπειρία του ως πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, η Δόμνα Μιχαηλίδου, σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων και τ. οικονομική σύμβουλος του ΟΟΣΑ, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Θοδωρής Πελαγίδης, σύμβουλος Μακροοικονομίας και καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, σύμβουλος Περιβάλλοντος και η Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλος Αξιολόγησης Στελεχιακού Δυναμικού, η οποία έχει αναλάβει να «τρέξει» το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ.

«Συνδυάζουν σπουδές, επαγγελματική πείρα, κέφι και διάθεση για συμμετοχή στα κοινά… Θα τους έλεγα ανθρώπους, που με την πείρα τους και - κυρίως - τη  δουλειά τους, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Πατρίδας μας. Έρχονται για να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση της πολιτικής και να σχεδιάσουμε μαζί τους τις απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας την «ομάδα σοφών». 

«Κρύβει δράκους»

Παρά πάντως το γεγονός ότι στην ρητορική των γαλάζιων στελεχών έχει πολλαπλασιαστεί η δόση με το θετικό αφήγημα, τις θέσεις και την φιλοσοφία του κόμματος, δεν σταματά η σκληρή αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Το παραμύθι της Κυβέρνησης κρύβει δράκους», δηλώνει ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης (Βραδυνή), σχετικά με την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο που επικαλείται ο πρωθυπουργός για το ερχόμενο Καλοκαίρι: «Για ποια “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα έχει το θράσος να μιλά η Κυβέρνηση όταν η ίδια, πέρα από τα επιπλέον μέτρα 1,9 δισ. ευρώ που επιβάλλει με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020; Πως γίνεται να φεύγει η χώρα από το πρόγραμμα το 2018 και να έρχονται δραματικά μέτρα τα επόμενα δύο χρόνια; Πως συμβιβάζεται η έξοδος από το Μνημόνιο το 2018 με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου που έρχονται αμέσως μετά και θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο στους χαμηλοσυνταξιούχους; Πως συμβιβάζονται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022; Και τα πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060;», διερωτάται ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή εβδομάδα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα έχει τετ α τετ και με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v