Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ δεν βλέπει να βγαίνει το... story Τσίπρα

Επιχείρηση αποδόμησης των κυβερνητικών πανηγυρισμών. Υψώνει το θέμα της ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιοι οι νέοι επιστημονικοί σύμβουλοι του προέδρου.

Γιατί η ΝΔ δεν βλέπει να βγαίνει το... story Τσίπρα

Η δολοφονία του δικηγόρου και στελέχους του κόμματος Μιχάλη Ζαφειρόπουλου επισκίασε τα πάντα στη ΝΔ, με το σοκ να είναι μεγάλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει την αναβολή της σημερινής εκδήλωσης για την παρουσίαση των νέων επικοινωνιακών συμβούλων του.

Με αφορμή το χθεσινό τραγικό συμβάν, η ΝΔ αναμένεται να σηκώσει εκ νέου ψηλά στη ρητορική της το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ είναι πιθανόν ο πρόεδρος του κόμματος να προβεί σε σχετική δημόσια δήλωση. «Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει από τις Αστυνομικές Αρχές το αυτονόητο: Να διαλευκάνουν το ταχύτερο δυνατόν το στυγερό αυτό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, την ίδια ώρα πάντως που η γαλάζια ηγετική ομάδα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Με φόντο τη συνάντηση που θα έχει στις αρχές τις εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποδομήσει εκ των προτέρων τη σημασία του συγκεκριμένου τετ α τετ, που -όπως αναφέρουν κομματικές πηγές- «συμπίπτει με την άκρως αρνητική για τη χώρα μας έκθεση του ΔΝΤ, η οποία στους δείκτες της ανάπτυξης εμφανίζει δυστυχώς την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών». Ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες, λένε στη ΝΔ, «οι προβλέψεις για ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, για την Ελλάδα -και μόνο γι’ αυτήν-αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω».

Όπως υποστηρίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, η ίδια η κυβέρνηση είχε ήδη παραδεχθεί την αδυναμία της να εκπληρώσει τον στόχο που είχε βάλει στον προϋπολογισμό του 2017 για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, χαμηλώνοντας τώρα τον πήχη στο 1,8% και αναγνωρίζοντας έτσι την αποτυχία της με απόκλιση στόχων περίπου στο μισό. Ύστερα από 3 χρόνια «αναίτιας οπισθοδρόμησης με αποκλειστική ευθύνη των κ. Τσίπρα και Καμμένου και των υπουργών που επέλεξαν», συνεχίζει η ίδια πηγή, «ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται για μια ακόμη φορά ότι η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη θα ξεπεράσει ακόμη και τις ίδιες τις προβλέψεις του. Δεν πείθει όμως κανέναν».

Ανάπτυξη, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «με αυξημένους φόρους, αυξημένες εισφορές, μειωμένη ρευστότητα, 100 δισ, ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο και βαλτωμένες επενδύσεις, δεν γίνεται. Η κυβέρνηση πλανήθηκε το 2015,  διαψεύσθηκε το 2016, αποτυγχάνει το 2017, και θέλει να μας πείσει ότι το 2018 θα έρθει το θαύμα», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, διαπιστώνοντας ότι «όσο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την ίδια πολιτική, τόσο θα αποτυγχάνει στους στόχους του και θα δίνει νέες ψεύτικες υποσχέσεις».

Επιστημονική ομάδα

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτιάχνει τη δική του επιστημονική ομάδα, τα μέλη της οποίας, σε συμβουλευτικό ρόλο, θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αυτόν, αποτελώντας το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου ήταν ήδη αξιοποιημένα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιστημονική επιτροπή για την παρακολούθηση της συγκρότησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. 

Έντονο είναι το άρωμα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ μεταξύ των μελών του Συμβουλίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γενική Διευθύντρια παραμένει η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου, ενώ άξια αναφοράς είναι η παρουσία και του Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί πρόσφατα από αναρχικούς.

Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών, ο Μιχάλης Αργυρού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, ο Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσιγκτον και ο Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, ο Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Δ.Ε.Τ.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v