Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές χαρτοφυλακίων στη Νέα Δημοκρατία

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ανανέωση του επιτελείου του. Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Σπυράκη και Ζούλα. Η αντικατάσταση Γεωργιάδη από τον Κικίλια και τα νέα πρόσωπα.

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές χαρτοφυλακίων στη Νέα Δημοκρατία

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ ήταν γνωστή από καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο ο χρόνος που θα γινόταν δεν ήταν ξεκάθαρος ούτε ανάμεσα στους στενούς του συνεργάτες. Τελικά, επέλεξε να το πράξει χθες, μία μέρα μετά το πρώτο προσυνέδριο του κόμματος, σε μια συμβολική κίνηση, προκειμένου να σημάνει την αρχή της αντεπίθεσης της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες. Αρχικά η ΔΕΘ, τώρα τα νέα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος της δημόσιας εκπροσώπησης του κόμματος και στη συνέχεια το συνέδριο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, είναι, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, τα τρία βήματα που μπορούν να δώσουν την ώθηση προς τα εμπρός που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά, οι δημοσκοπικές επιδόσεις -που είναι στάσιμες εδώ και καιρό- θα αρχίσουν να βελτιώνονται και θα προσεγγιστούν πιο εύκολα πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να γυρνούν την πλάτη στη ΝΔ αλλά και στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα.

Τρεις είναι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που συζητήθηκαν περισσότερο με την ανακοίνωσή τους: η ανάληψη των καθηκόντων της εκπροσώπου τύπου από τη Μαρία Σπυράκη, η τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή του γραφείου τύπου του Κωνσταντίνου Ζούλα και η αντικατάσταση του Άδωνι Γεωργιάδη από τον Βασίλη Κικίλια στην κορυφή του τομέα Άμυνας της ΝΔ.

Η Μαρία Σπυράκη, που θα παραμείνει στην Ευρωβουλή μέχρι το τέλος της θητείας της το 2019, ήταν η μοναδική (μαζί με τον Γιώργο Κύρτσο) από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές τη ΝΔ που είχε στηρίξει, με την υπογραφή της μάλιστα, την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την αρχηγία. Οι σχέσεις των δύο ήταν εξαιρετικές από τότε και η πρόθεση μιας πιο στενής συνεργασίας τους στο προσεχές μέλλον, ξεκάθαρη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η νέα εκπρόσωπος, που θα φέρει ως… προίκα και την μακρά δημοσιογραφική της εμπειρία, εκπέμπει θετική εικόνα προς τα έξω και θα δώσει τον αναγκαίο «αέρα» στην παράταξη, καθώς γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η κ. Σπυράκη στην πρώτη της δήλωση υπό τη νέα της ιδιότητα, δεσμεύτηκε να εργαστεί «με όλες της τις δυνάμεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Πατρίδα μας να έχει τη θέση που της αξίζει».

Σημαντική θέση

Όσον αφορά την αντικατάσταση του Βασίλη Κικίλια, ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε πράξει και με τον Γιώργο Κουμουτσάκο προηγουμένως, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι έμεινε δυσαρεστημένος από την προσφορά του. Γι' αυτό, επέλεξε να τον τοποθετήσει σε μία σημαντική θέση, αυτή του σκιώδους υπουργού Άμυνας απέναντι στον Πάνο Καμμένο στη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του αντιπροέδρου της ΝΔ, λόγω της έντονης δραστηριότητας που αυτός επιδεικνύει σε προσωπικό επίπεδο, μολονότι επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε υπερασπιστεί σε σχετική ερώτηση που του είχε υποβληθεί στη ΔΕΘ. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος, που απουσίαζε από το προχθεσινό προσυνέδριο στη Νίκαια, διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε με τον έτερο αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο -είναι αλήθεια- ότι έχει αρκετές διαφορές.

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Ζούλα ήρθε να θυμίσει στους παλαιότερους τη στενή συνεργασία που είχε πριν από χρόνια ο πατέρας του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Πλέον, ήρθε η στιγμή οι διάδοχοί τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου η ΝΔ να ανακτήσει τη διακυβέρνηση του τόπου. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί τον έμπειρο δημοσιογράφο, ως μια καθαρή, σοβαρή, φιλελεύθερη φωνή που μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο λόγο του κόμματος. Παίρνει τη θέση του Μακάριου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας στις επόμενες εκλογές, θέλει να αφοσιωθεί σε αυτόν του τον στόχο και πλέον αναλαμβάνει διπλό ρόλο. Αφενός Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου και αφετέρου άτυπος σύμβουλος για την οικονομική, οικονομική, κοινωνική και επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αναπληρωτές της Μαρίας Σπυράκη παραμένουν οι Σοφία Ζαχαράκη και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ προστέθηκαν δύο νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι τύπου, ο Νίκος Ρωμανός, αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας και διαχειριστής του λογαριασμού του προέδρου της ΝΔ στο twitter, καθώς και ο Σπύρος Σταυρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και προσωπικός φίλος του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.

Η Κύρα Κάπη διατηρείται στη θέση της αναπληρώτριας Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου, ενώ αναπληρωτής Διευθυντής Γραφείου Τύπου για θέματα Περιφερειακού Τύπου τοποθετείται ο Γιώργος Κοντογιάννης, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Ηλείας της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v