Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος στη ΝΔ

Απασχόληση και ανεργία το θέμα του πρώτου προσυνεδρίου στη Νίκαια. Ποια η γραμμή του κόμματος και ποιοι εκπρόσωποι από την αγορά και την κοινωνία θα είναι οι ομιλητές. Ο στόχος και οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος στη ΝΔ

Με νέα φιλοσοφία, αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τις αντίστοιχες κομματικές δράσεις του παρελθόντος και τελικό στόχο να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ξεκινούν και επισήμως στη Νίκαια οι προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ.

Το πρώτο προσυνέδριο είναι αφιερωμένο στους εργαζομένους και τους ανέργους και θα πραγματοποιηθεί χωρίς μακρές ομιλίες, αλλά με τη μορφή συζήτησης και τη συμμετοχή προσώπων -στην πλειοψηφία τους χωρίς κομματική ιδιότητα- από την αγορά και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την έρευνα και την Κοινωνία των Πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα συμμετέχει στη συζήτηση και πιθανότατα θα κάνει ολιγόλεπτη παρέμβαση.

Η γραμμή που θα κινηθεί η ΝΔ στα εργασιακά αποτυπώνεται και από τις απαντήσεις των πολιτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος και τοποθετήθηκαν, μέσω διαδικτύου, σε ειδικό ερωτηματολόγιο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα δίνεται σε ειδικά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων, σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και στην υιοθέτηση ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, ενώ μία από τις βασικές προτάσεις που θα περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και θα κατατεθεί στη διάρκεια του προσυνεδρίου είναι το «λευκό μητρώο» για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θεματική (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα) θα μιλήσουν ο Μάρκος Βερέμης ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Upstream, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της εταιρείας Workable και ο Μανώλης Βλάχος, ιδρυτής της εταιρείας Filora Organics.

Η δεύτερη θεματική συνεδρίαση σχετίζεται τις δεξιότητες, και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης των ανέργων και τις αποδοχές των εργαζομένων. Θα κάνουν παρεμβάσεις η Βενετία Κουσία, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Βασίλης Ντερτιλής, Διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η τρίτη θεματική συνεδρίαση θα αφορά ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων και αγοράς εργασίας, με ομιλητές τον Σπύρο Χρυσανθόπουλο, ερευνητή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τoν Αλέξη Παπασταύρου, δικηγόρο με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και τον Χρήστο Ιωάννου, οικονομολόγο με εμπειρία από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Διάλογος και σύνθεση

«Τόσο τα επτά προσυνέδρια όσο και το 11ο συνέδριο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, θα είναι διαδικασίες διαλόγου και σύνθεσης και όχι ένα συνέδριο με τη στενή κομματική του έννοια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει ένας οργανωμένος διάλογος «για να διευκρινιστούν κάποια θέματα που μπορεί να θεωρούμε εμείς στις συζητήσεις μας αυτονόητα αλλά δεν είναι για τον περισσότερο κόσμο».

Κεντρικό μήνυμα της ΝΔ, σε συνέχεια της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είναι ότι «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ενώ σίγουρα μόνο τυχαία δεν θεωρείται και η επιλογή της Νίκαιας για το συγκεκριμένο προσυνέδριο. Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει υποβαθμισμένη περιοχή για κομματική δράση. Το ίδιο έκανε το προηγούμενο διάστημα επισκεπτόμενος, μεταξύ άλλων, το Μενίδι, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι, το Αιγάλεω, το Πέραμα και την Ελευσίνα. Κινήσεις με έντονο συμβολισμό, στοχεύοντας στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

«Στη μετάβαση από την κρίση σε μια καλύτερη εποχή για τη νέα Ελλάδα, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», λένε εμφατικά στην γαλάζια παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v