Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νοικοκυραίοι στο... στόχαστρο του Κυριάκου

Κτίζει φιλολαϊκό προφίλ και συντηρεί το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Ποιους ψηφοφόρους «φλερτάρει» η ΝΔ. Σύγχυση με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, ποια η γαλάζια πρόταση.

Οι νοικοκυραίοι στο... στόχαστρο του Κυριάκου

Περισσότερο εμφανής από ποτέ είναι η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκεται σε κάθε ευκαιρία δίπλα στον πολίτη και να επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ. Χαρακτηριστικοί οι σταθμοί των επισκέψεών του την εβδομάδα που διανύουμε:

Την Τετάρτη στο Μενίδι, χθες στις Σέρρες, σήμερα στο Κιλκίς και την Κυριακή στη Νίκαια, στο πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα την απασχόληση και την ανεργία. Τόσο με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις όσο και με βάση τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να αποδείξει, παρά τις κατηγορίες που του απευθύνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα και ιδίως τους ασθενέστερους και οικονομικά πιο αδύνατους.

«Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή της Νίκαιας (για το προσυνέδριο). Είναι μια περιοχή της Β’ Πειραιά που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε πάνελ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εστίασε στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης των Ελλήνων.

Στόχος του, η τάξη των νοικοκυραίων, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατά τις τελευταίες επιλογές είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον μεγάλος αριθμός τους, σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών, παραμένουν δύσπιστοι και αποστασιοποιημένοι από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα και επί της ουσίας πρόκειται για αυτούς που πιθανότατα θα κρίνουν την επόμενη εκλογική μάχη. 

Αυτό είναι το σημείο-κλειδί όπου θέλει να επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια να πείσει για το «διαφορετικό» που πρεσβεύει το κόμμα του και ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι». Γι' αυτό, λένε στη ΝΔ, επιδιώκει να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους πολίτες, «ιδίως αυτούς που αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν μπορεί να ακουστεί σήμερα και οι οποίοι αναζητούν την εναλλακτική επιλογή που θα τους οδηγήσει σε ασφαλείς δρόμους».

«Φυγή προς τα εμπρός»

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντηρεί ψηλά στην ατζέντα το αίτημα για πολιτική αλλαγή, σημειώνοντας στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ότι είναι μεν αισιόδοξος για τον μέλλον του τόπου, από τη στιγμή που αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας. «Είναι αναγκαία για μια γενναία φυγή προς τα μπρος», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια της απάντησής του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις αρχές τις εβδομάδας και σημειώνοντας την ανάγκη μιας ξεκάθαρης εντολής «σε μια κυβέρνηση για να υλοποιήσει αυτά που πρέπει, ειδάλλως η οικονομία θα σέρνεται».

Την ίδια ώρα, πάντως, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου έχει προκαλέσει σύγχυση στα στελέχη του κόμματος, καθώς οι γνώμες διίστανται όσον αφορά τη στάση στην ψηφοφορία στη Βουλή και η ΝΔ επισήμως δεν έχει πάρει ακόμα ξεκάθαρη θέση. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στην ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η ΝΔ δεν ψήφισε, επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Τελικά, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παραφωνίες και συνυπολογίζοντας και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στην κατάθεση δικής της πρότασης. Μεταξύ άλλων, αυτή θα περιλαμβάνει ιατρική γνωμάτευση από επιτροπή για τον ενδιαφερόμενο, απαγόρευση υιοθεσίας και γάμου και η όποια απόφαση να λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση. Η συγκεκριμένη πρόταση, σε θεωρητικό επίπεδο, θα απορριφθεί από την κυβέρνηση και θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v