Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ' εμποδίων ο δρόμος για την κάλπη στην Κεντροαριστερά

Οι συμφωνίες και τα «αγκάθια» ενόψει 5ης Νοεμβρίου. Πού δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι. Το κόστος της διαδικασίας και οι δράσεις τους εντός και εκτός Αττικής.  

Μετ εμποδίων ο δρόμος για την κάλπη στην Κεντροαριστερά

Χωρίς και πάλι να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των διαδικαστικών ζητημάτων της ψηφοφορίας από την οποία θα αναδειχθεί ο αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων είχαν νέες διαφωνίες, η ένταση στο κλίμα κάποιες φορές ήταν εμφανής και οι οριστικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν για τις επόμενες μέρες. Βασικές εκκρεμότητες, η οριστική ημερομηνία των εκλογών και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, ακριβώς έναν μήνα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της εκλογικής διαδικασίας. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης, δια των εκπροσώπων τους, πρότειναν οι κάλπες να στηθούν μερικές εβδομάδες αργότερα, μέχρι να τακτοποιηθούν οι τεχνικές εκκρεμότητες. Μάλιστα το Ποτάμι πρότεινε την 10η και τη 17η Δεκεμβρίου, ως ενδεικτικές ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες, ενώ από την πλευρά του ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι θα μπορούσαν να οριστούν η 26η Νοεμβρίου και η 3η Δεκεμβρίου, καθώς μία από τις δύο εταιρίες που αναλαμβάνουν τις εκλογές έχει ζητήσει 45 ημέρες χρονικό περιθώριο για να παραδώσει το τεχνικό υλικό. 

Ωστόσο, η αντίδραση των υπόλοιπων εκπροσώπων, με πρώτο όλων αυτήν της Φώφης Γεννηματά, οδήγησε τελικά στη συμβιβαστική λύση να ζητηθεί διαβεβαίωση των δύο εταιρειών, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται αναβολή της ημέρας των εκλογών. Εάν οι εταιρίες αποφανθούν ότι προλαβαίνουν, τότε οι κάλπες θα στηθούν βάσει της αρχικής συμφωνίας, σε τριάντα μέρες, αν όχι, θα αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Απόφαση δεν υπήρξε ούτε στο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας καθώς, παρά την παρουσίαση της σχετικής πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη (με τον οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ), ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη συζήτηση, δεδομένου ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί προσωπικά στους εν δυνάμει αρχηγούς του νέου φορέα.  

Το κόστος της ψηφοφορίας

Από την άλλη, συμφωνία προέκυψε στο κόστος ψηφοφορίας, που συνολικά αγγίζει τις 410.000 ευρώ. Αναλυτικά, η online διασύνδεση έκλεισε με τη Wind, με κόστος περίπου 260 χιλιάδες, ενώ 150.000 ευρώ θα λάβει η OTS, με το call center που θα απαντά στις απορίες των πολιτών. Τη συμφωνία με τις εταιρείες θα υπογράψουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, επειδή είναι τα δύο μοναδικά κοινοβουλευτικά κόμματα, οι επικεφαλής των οποίων συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές. Άμεσα θα πραγματοποιηθεί εξάλλου νέα επαφή του κ. Αλιβιζάτου με τις εταιρίες, ώστε να διευκρινιστούν και διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, συμφωνήθηκε να υπάρξουν 2 debates, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των δέκα υποψηφίων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και παρουσία κοινού. Εξετάζεται δε η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας τρίτης τηλεμαχίας σε κάποια πόλη της περιφέρειας, ενώ αποφασίστηκε να στηθούν κάλπες στους καποδιστριακούς δήμους και σε περίπου 20 χώρες στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις δράσεις τους, με περιοδείες σε όλη τη χώρα αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Η Φώφη Γεννηματά από την Κόρινθο ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης και καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί», επιμένοντας παράλληλα να κρατά σαφείς διακριτές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ ο Γιώργος Καμίνης επιτέθηκε σε Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα! «Η ΝΔ το 2004-09 χρεοκόπησε τη χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει συγκαλύψει», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Από τα Τρίκαλα, ο Γιάννης Ραγκούσης διεμήνυσε ότι «εγώ δεν είμαι άνθρωπος του παρασκηνίου, δεν είμαι άνθρωπος της διαπλοκής, όπως μπορεί να έχει μάθει η ΝΔ να λειτουργεί. Λέω όχι στη συγκυβέρνηση, όμως δεν λέω όχι στη συνεννόηση για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v