Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί άνοιξε «μέτωπο» με Γερούν ο Κυριάκος

Συντηρεί το αίτημα για εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μήνυμα προς εσωτερικό και εξωτερικό. Η… επίδειξη πυγμής, η «καμένη γη» και η εσωκομματική συσπείρωση.

Γιατί άνοιξε «μέτωπο» με Γερούν ο Κυριάκος

Η είδηση της παρέμβασης-σύστασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω της «Καθημερινής της Κυριακής» για διενέργεια των επόμενων εκλογών το 2019 σήμανε συναγερμό στο επιτελείο της ΝΔ. Μία σχεδόν εβδομάδα μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Eurogroup, αυτός επέλεξε επί της ουσίας να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να εκφράσει τη διαφωνία του με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα» ήταν η κοινή συνισταμένη της σύσκεψης του κ. Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες και η αφορμή δόθηκε λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece. 

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος απαντώντας στην αναφορά Ντάισελμπλουμ για την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα, σημείωσε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μια κυβέρνηση «ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες».

Με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, ότι επιμένει στο αίτημα για εκλογές, διότι θεωρεί ότι η δική του κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη σημερινή και ότι σε καμία περίπτωση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ζητά την άδεια των δανειστών. 

«Οι εκλογές δεν συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο. Αλίμονο αν ακόμα και αυτές τις καθόριζαν οι ξένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι πάγια θέση των δανειστών είναι η πολιτική σταθερότητα, όπως έλεγαν και το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, τότε που, όπως λέει, «ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, ωστόσο δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παρεμβαίνει ωμά στα εγχώρια ζητήματα».

«Ικανοποιεί και εξυπηρετεί»

Μία εξήγηση που δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση για την αιτία της συγκεκριμένης δήλωσης είναι ότι «η κυβέρνηση ικανοποιεί και εξυπηρετεί τους δανειστές και τους Ευρωπαίους, γιατί δέχθηκε όλα όσα αυτοί ζήτησαν, χωρίς να φέρει αντίρρηση σε τίποτα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την τοποθέτηση του Ολλανδού πολιτικού, βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει με δυναμικό τρόπο σε αυτόν, έχοντας τη γνώμη ότι κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο για τη χώρα και ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να παραλάβει «καμένη γη», εφόσον κληθεί να κυβερνήσει. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η ΝΔ ζητεί εκλογές, γιατί τα στελέχη της είναι βέβαια ότι το πρόγραμμα που προτείνουν, μέσα από την τήρηση των στόχων αλλά με μία άλλη εφαρμογή πολιτικής, μπορεί να φέρει αυτό το οποίο δεν μπορεί να καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να διατηρήσει συσπειρωμένο το εσωκομματικό του ακροατήριο, στον δρόμο προς το συνέδριο του κόμματος σε 2,5 μήνες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικού «ατυχήματος» και για τον σκοπό αυτό θέλει ο κομματικός μηχανισμός του να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.  

Το γαλάζιο αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και ο κ. Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. «Η περιπέτεια της συγκυβέρνησης μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα», είχε πει στη ΔΕΘ, ενώ και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε βέβαιος «ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και θα εξασφαλίσουμε την απαραίτητη μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v