Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Το Ελληνικό θα προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο»

Η έκτακτη σύγκληση του Π.Σ. από τον Αλέξη Τσίπρα και η οργή για την τακτική των συνεχών αναβολών. Συζητείται ακόμα και παράκαμψη του ΚΑΣ, με υπουργική απόφαση, εάν συνεχίσει τη «σκόπιμη κωλυσιεργία».

«Το Ελληνικό θα προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο»

Το μήνυμα ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει «με κάθε νόμιμο τρόπο και παρά το τυχόν πολιτικό κόστος» εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει νωρίς το πρωί χθες το Πολιτικό Συμβούλιο (Π.Σ.) του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική «γραμμή» ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της task force για τις επενδύσεις, είναι ενδεικτική των διαθέσεων του Μαξίμου.

Οι πληροφορίες μιλούν για μία «φορτισμένη συζήτηση» στο Π.Σ., καθώς ναι μεν όλα τα μέλη του υπεραμύνθηκαν της επένδυσης, τα περισσότερα όμως (μεταξύ αυτών οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ρένα Δούρου) υποστήριξαν ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί σε συνεννόηση με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και όχι με ρήξη.

Ο προβληματισμός για την τακτική των συνεχών αναβολών στη λήψη απόφασης από το ΚΑΣ ήταν κυρίαρχος (με έντονες επισημάνσεις από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Παππά και τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα) και αποτυπώθηκε, εντέλει, στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση: «Το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και στις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ακόμα και παράκαμψη του ΚΑΣ

Η αμέσως επόμενη παράγραφος πάντως παραπέμπει στην ισχυρή άποψη που υπάρχει σε κυβέρνηση και κόμμα για το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η τακτική των συνεχών αναβολών: «Το Πολιτικό Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης, με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο παράκαμψης του ΚΑΣ, μέσω σχετικής απόφασης της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Μία τέτοια κίνηση θα έχει πολιτικό ρίσκο «αλλά σαφώς μικρότερο από το μπλοκάρισμα ή τη ματαίωση της επένδυσης», όπως εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας.

«Να το λήξουμε την Τρίτη»

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει για το Μαξίμου αυτή τη στιγμή είναι να μη συνεχιστεί το παιχνίδι των αναβολών από το ΚΑΣ και να πάρει απόφαση στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης.

Δηλαδή, να γνωμοδοτήσει ποια τμήματα του Ελληνικού είναι αρχαιολογικοί χώροι και πώς θα αντιμετωπισθούν τα τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα, έτσι ώστε και να αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να μην ακυρωθούν επενδυτικοί σχεδιασμοί. «Οπως έγινε με το Μετρό στην Αθήνα ή και με το Ίδρυμα Νιάρχος», όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.

«Κακές σκέψεις» για τη Μ. Βλαζάκη

Οι σκέψεις ορισμένων… θερμόαιμων στελεχών για αποπομπή της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (επειδή εισηγήθηκε και την προχθεσινή αναβολή στο ΚΑΣ) παρέμειναν, προς το παρόν, «σκέψεις».

Άλλωστε, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή απουσιάζει και η ίδια η υπουργός Λυδία Κονιόρδου στο Βερολίνο, λόγω καλλιτεχνικών υποχρεώσεων.

Απουσία που έχει προσθέσει έξτρα εκνευρισμό στο Μαξίμου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v