Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφοφορία εντός «τάσης» για τη σχέση Χρυσόγονου-ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης για το μέλλον της συνεργασίας της με το κυβερνών κόμμα.

Ψηφοφορία εντός «τάσης» για τη σχέση Χρυσόγονου-ΣΥΡΙΖΑ

Διαδικτυακή ψηφοφορία θα γίνει μεταξύ των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης, η οποία, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, συνεργάζεται μέχρι σήμερα, τυπικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ' αυτή την απόφαση κατέληξε σήμερα, όπως αναμενόταν, η Γραμματεία της Τάσης, διανέμοντας ένα κείμενο στο οποίο καταγράφονται οι λόγοι που την οδήγησαν το 2013 σε σύμπραξη με το κυβερνών κόμμα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η ψηφοφορία θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτει η Τάσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πλαίσιο που θα πιστοποιήσει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σύμφωνα δηλαδή με την απόφαση:

«Προτείνουμε στα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης να λάβουμε με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 2 έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, την απόφαση για αποχώρηση (ή μη) από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμό μας σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας μας sosialistiki.gr και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/όσες θα έχουν εγγραφεί ως μέλη έως ώρα 18.00 της Πέμπτης, 28.09.2017. Η πρόταση της Γραμματείας θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε μόνο εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης».

Το… στόρι

Για την υπόθεση, το Euro2day.gr σημείωνε χθες:

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος αναμένεται να αποχωρήσει αύριο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ψηφοδέλτιο του οποίου εξελέγη ως συνεργαζόμενος ευρωβουλευτής το 2014. Η Σοσιαλιστική Τάση, της οποίας είναι επικεφαλής, αναμένεται επίσης να ανακοινώσει, ουσιαστικά, τη λήξη της συνεργασίας της με το κυβερνών κόμμα, παρότι ο κ. Χρυσόγονος θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής την απόφαση για διεξαγωγή εσωτερικής ψηφοφορίας (σ.σ. από τα μέλη της Τάσης), με ερώτημα ναι ή όχι στη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κουμουνδούρου, η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη μεν, πλην όμως «αναμενόμενη από καιρό» καθώς ο ευρωβουλευτής έχει διαφωνήσει δημοσίως σε μείζονος σημασίας επιλογές του κυβερνώντος κόμματος -από το δημοψήφισμα του 2015 μέχρι το προσφυγικό και τη διαπραγματευτική τακτική στις αξιολογήσεις.
Εσχάτως, στελέχη της Τάσης διαφοροποιήθηκαν στα θέματα της επένδυσης στο Ελληνικό, της επιλογής σημαιοφόρων στις παρελάσεις με κλήρωση και στην αντιπαράθεση κυβερνητικών στελεχών με δικαστικούς.

Παράγοντες και από τους δύο χώρους διευκρινίζουν ότι με τον κ. Χρυσόγονο δεν συμπλέουν άλλα στελέχη και βουλευτές που επίσης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία, τουλάχιστον, χρόνια.

Όπως οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νάσος Αθανασίου ή, πολύ περισσότερο, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού στον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς.

Αν και «αναμενόμενη από καιρό», πάντως, η επικείμενη αποχώρηση του κ. Χρυσόγονου και των λοιπών στελεχών της Τάσης θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει «επικοινωνιακή ζημιά» στο κυβερνών κόμμα.

Τα μέλη της άτυπης Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης, τα οποία «ακολουθούν» τον κ. Χρυσόγονο είναι (πλην του ιδίου) οι: Σ. Πανταζής, Μ. Πετράκη, Ν. Μπαριτάκης, Π. Τριανταφύλλου, Ε. Ευθυμιάδης, Ρ. Σταυροπούλου, Α. Κοκορίκος, Ε. Βασιλάκη, Ε. Παπαδοπούλου και Γ. Αντώνενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v