Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν, η αντιπολίτευση ψάχνεται

Το «ναι» του κυβερνητικού εταίρου στις ρυθμίσεις Κοντονή έβαλε σφήνα στη στάση α λα καρτ που αποφάσισαν ΝΔ - ΔΗΣΥ. Τι έδειξε η σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για Π. Καμμένο και το ερώτημα Τσίπρα προς Μητσοτάκη.

Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν, η αντιπολίτευση ψάχνεται

Από ντρίμπλα σε ντρίμπλα πηγαίνει η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης (και) στη Βουλή, με μόνο σίγουρο, αυτή τη στιγμή, το αρραγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ (σ.σ. ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ διαφώνησε) αποφάσισαν, ως γνωστόν, να καταψηφίζουν οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακόμα και εάν συμφωνούν με αυτήν, εάν δεν έχει διασφαλιστεί το «ναι» και των ΑΝΕΛ.

Την αφορμή γι' αυτή την α λα καρτ στάση έδωσε η διαφωνία του κυβερνητικού ετέρου με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί της Τουρκικής Ένωσης Θράκης (σ.σ. ως αποτέλεσμα συμμόρφωσης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) και η διαφαινόμενη αντίδραση στη ρύθμιση του ιδίου υπουργού για την ταυτότητα φύλου.

Χθες όμως, όταν και οι δύο ρυθμίσεις «μπήκαν» για συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι τις υπερψηφίζουν, το «μπλοκάρισμα» μεταφέρθηκε στην αντιπολίτευση.

Κυρίως στην αξιωματική, καθώς ανιχνεύθηκαν εσωτερικές διαφωνίες για τη νομοθέτηση της «ταυτότητας φύλου»: ο ένας βουλευτής, ο Δημήτρης Κυριατζίδης, ζήτησε να αποσυρθεί και ο άλλος, ο Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Μαζί μέχρι τέλους»

Το συμπέρασμα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προτίθενται... να τα σπάσουν και να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης.

Μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια ή προβληματισμός των μεν έναντι των δε (και αντιστρόφως) για επιλογές ή συμπεριφορές, ωστόσο σε κάθε κρίσιμη στιγμή δείχνουν να επαναβεβαιώνουν την πρόσφατη δήλωση του Πάνου Καμμένου: «Θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος».

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δύο εταίροι και στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, επί του αιτήματος της ΝΔ να συσταθεί Εξεταστική επιτροπή εις βάρος του κ. Καμμένου, σχετικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1.

«Φούστες» και… ΠΑΜΑΚ

Οι βαριές κουβέντες που ακούσθηκαν από όλες τις πλευρές, το ερώτημα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί ταυτίζεστε με τον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη («γιατί λέτε ότι πολεμάμε αυτόν για να χτυπήσουμε εσάς; Ποιος άρρηκτος δεσμός σας συνδέει;»), η απειλή του Άδωνι Γεωργιάδη προς την κυβέρνηση («οι ημέρες σας είναι λίγες»), ή η σκληρή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη («κύριε Καμμένε, κρύβεστε πίσω από τις φούστες του Τσίπρα»), έδωσαν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί εφεξής η αντιπαράθεση.

Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να έχει μεν αναθαρρήσει ελαφρώς από την τελευταία δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, που δείχνει ότι η ΝΔ παραμένει μεν πρώτο κόμμα αλλά έχει χάσει δύο μονάδες τις οποίες κέρδισε... ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το εάν πρόκειται για μέτρηση που καταγράφει μία υπαρκτή τάση ή για εύρημα προς αποστολή «μηνυμάτων», μένει να φανεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v