Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοίγματα Μητσοτάκη και το εσωκομματικό μήνυμα

Πώς αποτιμά το Μοσχάτο την τριήμερη παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Η προσέγγιση προς το κέντρο, τα «παραδοσιακά όρια» και τα νέα διλήμματα για τους πολίτες. Οι σκέψεις του κ. Μητσοτάκη για τις εκλογικές λίστες.

Τα ανοίγματα Μητσοτάκη και το εσωκομματικό μήνυμα

«Στόχος επετεύχθη», λένε στη ΝΔ, που κάνουν τον απολογισμό της τριήμερης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο γαλάζιο επιτελείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τον αντίκτυπο που είχε η ομιλία του προέδρου του κόμματος, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ήταν ο εαυτός του, ειλικρινής και ευθύς, λέγοντας απλά αυτά που πιστεύει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», έλεγε το απόγευμα στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, θέλησε να στείλει σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, για πεπραγμένα και λάθη του παρελθόντος, αλλά κυρίως σχετικά με το πολιτικό του αφήγημα για το μέλλον. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ελάχιστα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς, όπως τόνισε και ο ίδιος, «με ενδιαφέρει να κοιτάξω μπροστά και όχι πίσω».

Τα μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολλά. Ανάμεσά τους, η ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής και πρόταξης του ιδιωτικού τομέα, η σιγουριά ότι θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές στους οποίους καταλόγισε παλαιότερα λάθη, το «διαρκές» αίτημα για εκλογές και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα, η έμφαση στην παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών, η ανανέωση του κόμματός του και οι εκλογικές λίστες, το άνοιγμα στην κοινωνία και στις άλλες μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις.

Ειδικά η νέα προσέγγιση του προέδρου της ΝΔ προς το κέντρο και τον λεγόμενο μεσαίο χώρο ήταν εμφανής. «Κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι πολλές από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν μικρότερη σημασία», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν τον ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι πολίτες στους οποίους «κλείνει το μάτι» σε προηγούμενες εκλογές.

«Το κάλεσμα που κάνουμε είναι ένα κάλεσμα το οποίο σπάει τα παραδοσιακά όρια και τα τείχη της Κεντροδεξιάς παράταξης. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, στις επόμενες εκλογές, θα μας ψηφίσουν και συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά. Και αυτό, για μένα, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφή τον εκλογικό του στόχο.

«Ευρύτερη συνεννόηση»

Αρκετά ξεκάθαρος ήταν και σε ό,τι έχει να κάνει και με τους μελλοντικούς πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ. Προανήγγειλε από την πλευρά του μία «γενναία προσπάθεια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης» μετά τις επόμενες εκλογές, στη βάση μίας ατζέντας «ευρύτερης συνεννόησης». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα εξαρτάται από τα υπόλοιπα κόμματα, όποια κι αν είναι αυτά (απέρριψε πάντως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), σε ποιο βαθμό θέλουν να συμφωνήσουν.

Σχετικά με τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσει για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κατά την πάγια τακτική του, έκανε λόγο για τους «καλύτερους», εξηγώντας ότι αυτό που αναζητά είναι άνθρωποι αποτελεσματικοί, έντιμοι, αποφασισμένοι και που να πιστεύουν στην πολιτική την οποία θέλει να υλοποιήσει. Ανάμεσα σε αυτούς και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, χωρίς βέβαια να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντιστοίχων προϋποθέσεων στελέχη ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει και για το εσωτερικό της ΝΔ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες. «Θα υπάρχει μια σημαντικότατη ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δέσμευσή μου, είναι μια συνεχής προσπάθεια την οποία καταβάλλω προς όλες τις κατευθύνσεις να πείσω άξιους νέους ανθρώπους ότι αξίζει να ασχοληθούν με την πολιτική. Και πιστεύω ότι τα ψηφοδέλτιά μας, όταν ανακοινωθούν, θα εκπλήξουν ευχάριστα», σημείωσε. Διεμήνυσε ότι δεν θα βάλει ηλικιακά όρια στους υποψηφίους, ωστόσο, με αφορμή και την υπόθεση του υιού Τραγάκη, υπογράμμισε πως μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι οι νυν βουλευτές.

«Όποιος άλλος ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις των οργάνων του Κόμματος, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος», ανέφερε, θέλοντας να προλάβει και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που ήδη έχουν ακουστεί να παίρνουν «σάρκα και οστά» σε διάφορες γωνιές της χώρας. Εξέφρασε δε την απαίτηση όλοι εντός του κόμματος να συμμορφώνονται στην κοινή γραμμή που αποφασίζουν τα κομματικά όργανα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v