Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Task force με δύο «ομάδες δράσης» για τις επενδύσεις

Τις είχε προαναγγείλει ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: για τα «καθημερινά προβλήματα» η μία, για «στρατηγική επικοινωνία και προσέλκυση των διεθνών επενδυτών», η άλλη. Χαρίτσης, Λιάκος, Φλαμπουράρης, σε ρόλους-κλειδιά. «Διόρθωσε» ο Κουρουμπλής.

Task force με δύο «ομάδες δράσης» για τις επενδύσεις

Η πετρελαιοκηλίδα και το ατυχές (τουλάχιστον...) «λογοπαίγνιο» του Παναγιώτη Κουρουμπλή έριξαν βαριά σκιά στο μετά ΔΕΘ κυβερνητικό αφήγημα, ωστόσο το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα παρεκκλίνει των προτεραιοτήτων του.

Οι επιτελείς του προβάλλουν ιδιαίτερα μία φράση του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα χθές στην Κέρκυρα -κι ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών υπέγραφαν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή, το κλίμα αλλάζει. Θα ήταν τεράστιο λάθος αν δεν στηρίζαμε τις προσπάθειές σας».

Δύο «ομάδες δράσης»

Στις επόμενες ημέρες, αν όχι σήμερα, πρόκειται να ανακοινωθεί ο καταμερισμός καθηκόντων που έγινε στην task force, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της υπό τον πρωθυπουργό.

Κατά τις πληροφορίες, ορίσθηκαν δύο ομάδες στις οποίες θα μετέχουν οι υπουργοί-μέλη της task force, με στόχο αφενός την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων εντός των συνόρων και, αφετέρου, την εντατικοποίηση των επαφών με επίδοξους επενδυτές στο εξωτερικό.

Μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα χθες, ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στη διαμόρφωση των δύο ομάδων, που θα αφορούν τη σύνθεση και τους επικεφαλής-συντονιστές.

Από τη μέχρι χθες συζήτηση προκύπτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει τον τομέα «εσωτερικά ζητήματα - προβλήματα» (δηλαδή την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές) και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος τις επαφές με το εξωτερικό.

Στις ομάδες -και συνολικά στην task force- μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Χουλιαράκης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο κ. Φλαμπουράρης θα έχει «έναν πιο εποπτικό ρόλο» καθώς χειρίζεται ήδη κρίσιμα ζητήματα όπως το Ελληνικό και ενεργειακά σχέδια, ενώ παρεμβαίνει «σε καθυστερήσεις και δισταγμούς» αρμόδιων παραγόντων.

Τι είχε προαναγγείλει ο Αλ. Τσίπρας

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για την task force στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε στον καταμερισμό δράσης για τις επενδύσεις ως εξής:

«Ήδη σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο διυπουργικές επιτροπές. Μία, η οποία ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο πεδίο της δράσης και της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων και είναι δεκάδες, δυστυχώς, προβλήματα γραφειοκρατίας, προβλήματα πολυνομίας. Και μία, η οποία ασχολείται, επί της ουσίας, με το μεγάλο θέμα της προσέλκυσης των επενδυτών και των επενδύσεων, δηλαδή της στρατηγικής επικοινωνίας και προσέλκυσης των διεθνών επενδυτών. Προφανώς, η σύνθεσή τους έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς, θα μάθετε λεπτομέρειες στο επόμενο διάστημα».

Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της task force προχθές στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

«Διόρθωσε» ο Π. Κουρουμπλής, αλλά...

Αναφορικά με τη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, το κλίμα παραμένει βαρύ στο κυβερνητικό επιτελείο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο ίδιος χρέωσε σε συνεργάτη του την αρχική διαρροή του υπουργείου Ναυτιλίας ότι ήταν «λογοπαίγνιο» η δήλωση του υπουργού πως θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Η εν λόγω διευκρίνιση λειτούργησε κάπως εκτονωτικά, ενώ, κατά τις πληροφορίες, το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για παραίτηση του κ. Κουρουμπλή κατέστησε απαγορευτική κάθε σχετική συζήτηση στο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα ούτε απομάκρυνσης του υπουργού ούτε (γενικού ή μερικού) ανασχηματισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, δήλωσε χθες ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς» και ότι «η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v