Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνει την επίθεση η ΝΔ ενόψει ΔΕΘ

Το χαρτί της αξιοπιστίας παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τελεσίγραφο της Eldorado, η κόντρα για τις επενδύσεις και τα γαλάζια μηνύματα από τη ΔΕΘ. Αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης αποδίδει στον πρωθυπουργό η Πειραιώς.

Κλιμακώνει την επίθεση η ΝΔ ενόψει ΔΕΘ

Σε πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους είναι αποφασισμένος να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με φόντο την παρουσία του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που είχε χθες συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες με κύριο θέμα την τακτική που θα ακολουθήσει, δηλώνει αποφασισμένος να αποδομήσει το θετικό κυβερνητικό αφήγημα που επιχείρησε να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις προηγούμενες μέρες, μέσω της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη αλλά και της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Μια καλή αφορμή δόθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση-τελεσίγραφο της Eldorado, την οποία αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό ως πολέμιο των επενδύσεων.

Μάλιστα, έθεσε «προ των ευθυνών τους» τον κ. Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καλώντας τους «να αντιληφθούν, έστω και την ύστατη στιγμή, το μέγεθος της ζημίας που προκαλούν στις ζωές των εργαζομένων και να μεταβάλουν τη στάση τους». Είναι ένα θέμα που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θελήσει να διατηρήσει στην κορυφή της ατζέντας, στοχεύοντας στην ανάδειξη -όπως υποστηρίζει- της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το δικό του κόμμα και τη «σταθερή στάση που τηρεί όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για «επενδυτικό κρεσέντο» του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, ωστόσο, «πριν αλέκτωρ λαλήσει, αποκαλύφθηκε η ωμή πραγματικότητα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ, με τη στάση του εξακολουθεί να «τραυματίζει την εικόνα της χώρας και να στέλνει αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές». Εικόνα που θα επιδιώξει να ανατρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίζοντας το «χαρτί της αξιοπιστίας» και στοχεύοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη κυρίως από το εξωτερικό.

«Αυτή είναι η διαφορά μας», αναμένεται να πει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του Βελλιδείου, αναδεικνύοντας από τη μία πλευρά ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και από την άλλη, τις «ρεαλιστικές», όπως τις χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς, προτάσεις του κόμματός του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

«Οικοδόμημα εμπιστοσύνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προσθέσει ένα ακόμη λιθάρι στο οικοδόμημα εμπιστοσύνης που κτίζουμε με την κοινωνία, σημειώνει στενός του συνεργάτης, διαμηνύοντας ότι η ομιλία του θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους:

1. θα μειωθεί η φορολογία με παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών,

2. θα προκύψει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και

3. θα «ανοίξουν» νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα εμπροσθοβαρές επενδυτικό οικονομικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα και τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει τακτικός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός «παίζει επίθεση», με στόχο να αφήσει τα του... οίκου του και να θέσει σε αμφισβήτηση τη συνοχή της γαλάζιας παράταξης.

Παραπέμπει σχετικά στη φράση του κ. Τσίπρα ότι «υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή Δεξιά που είναι ακραιφνώς στη νεοφιλελεύθερη οπτική για την πορεία της οικονομίας και δυνάμεις στη σημερινή Κεντροδεξιά που μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει η κοινωνική προστασία, ο δημόσιος χώρος».

Είναι φανερό, τονίζει η ίδια πηγή, πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «με την πλάτη στον τοίχο και αναζητά σανίδα σωτηρίας, βάλλοντας μαζί με τον συνεταίρο του Πάνο Καμμένο κατά της ΝΔ. Όμως, ό,τι και να κάνουν, δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση τους, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις», εκτιμά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v