Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράμετρος Παπανδρέου στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς

Το σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες για τον πρώην πρωθυπουργό. Σε εξέλιξη συζητήσεις για τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Πώς κινούνται οι υποψήφιοι.

Παράμετρος Παπανδρέου στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς

Ένα νέο σενάριο, αυτό της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, κυκλοφορεί από χθες, με σχετικές διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Τυχόν επιβεβαίωση του συγκεκριμένου σεναρίου εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα της εκλογικής διαδικασίας, εντείνοντας παράλληλα τις διεργασίες και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις αύριο, όταν και θα συνεδριάσει το προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών και με τα δεδομένα «να έχουν αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στη Φώφη Γεννηματά αλλά και σε στελέχη του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, με τα λιμνάζοντα ύδατα να ταράζει πριν από λίγες μέρες μια φράση του πρώην υφυπουργού και στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ Σωκράτη Ξυνίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Υποψήφιος από το Κίνημα σε αυτή τη στιγμή και με τις επικρατούσες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μόνο ο Παπανδρέου. Τα λοιπά είναι σαχλαμάρες».

Υπάρχουν πάντως και αυτοί -ακόμα και συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού- οι οποίοι εκτιμούν ότι η όλη κουβέντα γίνεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ρισκάρει συμμετοχή του (και ενδεχόμενη ήττα του) στην ψηφοφορία.

Ο τελικός αριθμός πάντως των υποψηφίων ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εκκρεμούν οι επίσημες ανακοινώσεις του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, πιθανότατα αύριο, σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, μέχρι την Παρασκευή, οπότε και τελειώνει η διορία για τους ενδιαφερομένους.

Διαφορετική στρατηγική

Από την άλλη, οι επίσημοι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους καμπάνια, με τον καθένα να ξεδιπλώνει διαφορετική στρατηγική. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοδείες, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναμένεται να κορυφωθούν τον επόμενο μήνα και όσο πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας (πρώτος γύρος).

Και ενώ η Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου, όπως ανακοίνωσε, δεν συμμετέχει στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, εντείνονται και οι συζητήσεις για τα διαδικαστικά, με βασικό μέλημα τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την προϋπόθεση, όμως, της αυτοπρόσωπης παρουσίας του ψηφοφόρου πριν από τη διαδικασία και της παραλαβής του απαραίτητου μυστικού κωδικού.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει την ευθύνη υλοποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να αναλάβει μία εκ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα αποφασίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Τον τελευταίο συνάντησε χθες ο Γιάννης Μανιάτης, καταθέτοντάς του τις δικές του προτάσεις για τη διαδικασία. Μεταξύ αυτών, τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, debates με κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων κατά το δυνατόν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και οργάνωση δύο ανοιχτών θεματικών συζητήσεων για κορυφαία θέματα της χώρας.

Την ανάγκη αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Ραγκούσης, διαμηνύοντας ότι εάν εκλεγεί, δεν έχει πρόθεση να γίνει «αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Μητσοτάκη». Τη διαφωνία του σε μια «νέα Ένωση Κέντρου» διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας «’Ναι’ στο νέο ΠΑΣΟΚ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v