Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Εκλεισαν οι ημερομηνίες, «αβγατίζουν» οι υποψήφιοι

Ποια τα ονόματα που αναμένεται να συμπληρώσουν το παζλ των υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του νέου σχήματος. Οι προϋποθέσεις και τι αποφάσισε η Επιτροπή Αλιβιζάτου για τα χρονοδιαγράμματα.

Κεντροαριστερά: Εκλεισαν οι ημερομηνίες, «αβγατίζουν» οι υποψήφιοι

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκλογή του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα να έχει οριστικοποιηθεί, όχι όμως και ο αριθμός των υποψήφιων προέδρων.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες και αναμένεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας. Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, οι εκλογές θα γίνουν στις 5 (α' γύρος) και 12 Νοεμβρίου (β' γύρος), με τους ενδιαφερομένους να καλούνται να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους έως τις 8 Σεπτεμβρίου. 

Το αργότερο εξάλλου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσκομίσουν και 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 περιφέρειες (από τις 15 συνολικά) της χώρας, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών ανά περιφέρεια τις 50. Θα κληθούν δε να καταβάλουν και 2.000 ευρώ έκαστος, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.

Και αυτοί που θέλουν να έχουν δικαίωμα στη διαδικασία δεν είναι καθόλου λίγοι, καθώς στους ήδη γνωστούς έρχονται να προστεθούν ως πιθανοί υποψήφιοι και νέα πρόσωπα. Κάτι που, αν τελικά γίνει πράξη και οι υποψήφιοι προσεγγίζουν τον διψήφιο αριθμό,  εκ των πραγμάτων το παιχνίδι ανοίγει ακόμα περισσότερο και το αποτέλεσμα, ιδίως με δεδομένες τις συνεργασίες και τις στηρίξεις του δεύτερου γύρου, εντελώς απροσδιόριστο.

Στις ήδη υπάρχουσες επίσημες υποψηφιότητες, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση, σήμερα, εκτός απροόπτου, θα έρθει να προστεθεί και αυτή του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για «το μέλλον της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα».

Επόμενος στη σειρά θα είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Έχει πάρει τις αποφάσεις του, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή και, αν δεν υπάρχει κάποια δραματική ανατροπή, θα είναι υποψήφιος», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, την ίδια ώρα που οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη εξέφραζαν «τη βαθιά τους ικανοποίηση για τη συμμετοχή-τομή του Ποταμιού στις διαδικασίες και χαιρετίζει την υποψηφιότητα του Στ. Θεοδωράκη για την αρχηγία της παράταξης, θεωρώντας ότι δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο εγχείρημα».

Την επόμενη εβδομάδα

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Άγνωστο είναι αν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα επιμείνει στην αρχική του θέση να είναι υποψήφιος ή όχι. Μετά τη συνάντησή του χθες με τον Γιώργο Καμίνη και ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν και αυτός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Το νέο πρόσωπο που σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος είναι ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ήταν αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά και κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και το όνομα του Γιάννη Σγουρού.

Ο πρώην περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Αττικής είχε χθες τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά, διατύπωσε τις απόψεις του για το υπό εξέλιξη εγχείρημα, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην προσωπική του βούληση.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου θα συνεδριάσει και πάλι τις επόμενες ημέρες, με κύριο θέμα τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v