Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ ενόψει ΔΕΘ

Βλέπει αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Έμφαση στην καθημερινότητα και στις κυβερνητικές «αστοχίες». Ατζέντα «με όρους ουσίας» θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ ενόψει ΔΕΘ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν στη ΝΔ ενόψει της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η διμέτωπη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες ήδη τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφής: από τη μία, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη, ξεδίπλωση πτυχών του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ, σε συνδυασμό με μια ρητορική μετριοπαθή, αισιόδοξα μηνύματα και επίκεντρο το μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή ομιλία του στα γαλάζια στελέχη, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα καθημερινά προβλήματα, «ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα» και αλλάζοντας την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Εκεί αποδίδει, για παράδειγμα, την έκταση που έλαβε το ζήτημα της Εσθονίας και της σύγκρισης ναζισμού και κομμουνισμού, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι -εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο- ότι τις τελευταίες μέρες «αναπαράχθηκαν, μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ρεπορτάζ ανύπαρκτων εσωκομματικών αναταράξεων», όπως ο άμεσος ανασχηματισμός της σκιώδους κυβέρνησης και ο... εμφύλιος πόλεμος στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Είναι εμφανές, σχολιάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι «το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί εναγωνίως τρόπους να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από την υπερφορολόγηση, τις μειώσεις των συντάξεων, τις παλινωδίες σε υγεία και παιδεία, το έλλειμμα ασφάλειας στους πολίτες. Εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους γαλάζιους τομεάρχες, προκειμένου να μην παρασυρθούν στην αντιπαράθεση με βάση τους κυβερνητικούς όρους. «Την πολιτική ατζέντα την καθορίζουμε εμείς με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο όσων θέλουν να ξεπλύνουν τις αποτυχίες τους με ένταση και πόλωση. Θα μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Θα μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα των ευκαιριών. Για τους νέους. Οι πολίτες γνωρίζουν πως έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί», σημείωσε.

Πολιτική αλλαγή

Ο κίνδυνος, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, δεν έχει περάσει. Η χώρα -όπως θωρεί- προχωρά αργά, «με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο δεν καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά η απόσταση από τον ευρωπαϊκό πυρήνα μεγαλώνει. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με μια διακυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ», τονίζει, συντηρώντας ουσιαστικά το αίτημα του κόμματός του για πολιτική αλλαγή στον τόπο.

Παράλληλα, με στόχο την αποδόμηση της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη ετοιμάσει σχέδια και πίνακες με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς που καταδεικνύουν, όπως λένε, τις κυβερνητικές αστοχίες. Και αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδεικνύονται ολοένα και συχνότερα κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για την οποία οι προετοιμασίες συνεχίζονται στο γαλάζιο επιτελείο με πυρετώδεις ρυθμούς. Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ), ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει σειρά επαφών με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Μακεδονίας, καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v