Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα Μητσοτάκη στα γαλάζια στελέχη

Η διχαστική ρητορική και το θετικό αφήγημα. Σε ποιους πολίτες στοχεύει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ποια θέματα προτάσσει στην δημόσια ατζέντα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στα γαλάζια στελέχη

Τις κατευθυντήριες οδηγίες για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα θα δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους γαλάζιους τομεάρχες, αλλά και στους βορειοελλαδίτες βουλευτές, στις δύο πρώτες ευρείες συσκέψεις μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα και λίγες μέρες πριν από την άνοδό του στη ΔΕΘ.  

Και ναι μεν θα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα των τελευταίων 2,5 χρόνων, ωστόσο θα συστήσει στα στελέχη του την αποφυγή διχαστικής ρητορικής, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς και εκπέμποντας ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα ενότητας και προοπτικής των Ελλήνων. Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυριαρχήσει στην γαλάζια ρητορική με φόντο τη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στοχεύει στους μετριοπαθείς πολίτες, τους οποίους θεωρεί ως την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το άσπρο μαύρο, δυστυχώς γι’ αυτήν δεν πείθει. Αντιθέτως προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην πλειοψηφία των μετριοπαθών και μη-φανατικών ψηφοφόρων. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτούς απευθύνεται και αυτών την εμπιστοσύνη κερδίζει μέρα με τη μέρα», τονίζουν κομματικές πηγές, προσθέτοντας πως «οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις διχασμού αποτυγχάνουν».

Πλατιά συμμαχία

Η ΝΔ, σημειώνουν στην οδό Πειραιώς, ανέκαθεν ήταν φιλελεύθερη, ριζοσπαστική και κοινωνική, με την οικονομική φιλοσοφία και πρακτική της να εδράζεται στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Αναπόφευκτα και δεδομένων και των σύγχρονων αναγκών, κατά τις ίδιες πηγές, επιδιώκει τη δημιουργία μιας πλατιάς και ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας. Το στίγμα το έσωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές με το άρθρο του στην Καθημερινή, υπογραμμίζοντας αφενός ότι «η παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει ξεθωριάσει» και αφετέρου ότι το κόμμα του «έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση κι άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν». Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος συγκυβέρνησε με την Αριστερά και στον Παύλο Μπακογιάννη που «πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες εκεί όπου άλλοι ύψωναν τείχη».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει ψηλά στην ατζέντα του το θετικό αφήγημα της παράταξής του με το οποίο -όπως διαμηνύει- θα καταφέρει η χώρα να εξέλθει από την κρίση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όλα τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. «Από σήμερα οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του πολυσυζητημένου φόρου ακινήτων στο Taxis, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις του ότι «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρσι».

Προτεραιότητα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να απαντηθούν «τα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα του κόσμου» αναφορικά με την καταπολέμηση της ανεργίας, τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την προστασία του πολίτη, την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας. Ειδικά το θέμα της παιδείας με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αναμένεται να κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο τις επόμενες μέρες. Η επίσημη στάση της ΝΔ θα καθοριστεί σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από το γαλάζιο στρατόπεδο, το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v