Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχήματα και οι άξονες του σχεδίου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Οι προτάσεις για την οικονομία και τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς. Δεκαήμερη γαλάζια εξόρμηση στην βόρεια Ελλάδα.

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Ως το «μεγάλο στοίχημα» χαρακτηρίζουν στη ΝΔ την επικείμενη άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε τρεις εβδομάδες.

Κοινή πεποίθηση μεταξύ των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να σημάνει την απαρχή της «ελεύθερης πτώσης» της κυβέρνησης και της «απόλυτης κυριαρχίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μάτια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η σύγκριση του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή του δόρατος από τη μία τις «ανακολουθίες και τις αποτυχίες» -όπως λένε στη ΝΔ- του πρωθυπουργού και από την άλλη το θετικό αφήγημα που προσπαθεί να εκπέμψει η οδός Πειραιώς για την επόμενη μέρα.

Το συγκεκριμένο αντιπολιτευτικό στίγμα έχει ήδη δοθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει «13 ψέματα» από την περσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και να εστιάζει, με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, στα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Πολλά ποντάρει το γαλάζιο επιτελείο στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, απ’ όπου θα αναπτύξει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το οποίο, σύμφωνα με συνεργάτη του, «θα εκπέμπει αξιοπιστία, θα επαναφέρει την αισιοδοξία και θα κινητοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας».

Θα πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές, για ένα «ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο» πρόγραμμα με αιχμή στην λελογισμένη δημοσιονομική προσαρμογή που θα στηρίζεται στη μείωση φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής πρότασης της ΝΔ: Η δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών πέρα και πάνω από το μνημόνιο.

Σημαντική θέση στο συγκεκριμένο σχέδιο θα έχουν η ανάπτυξη, η απενοχοποίηση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και το συστηματικό νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτάξει τη ριζική απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων ακόμη και την κατάργησή του για δραστηριότητες χαμηλής επικινδυνότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με συγκεκριμένα κίνητρα και την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με ταχείες διαδικασίες διευθέτησης οφειλών στη θέση χρονοβόρων γραφειοκρατικών μηχανισμών. Θα επικεντρωθεί σε μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της νεανικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

«Δεν θέλει να αγγίξει»

Πέραν αυτού του άξονα της γαλάζιας πρότασης, σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται και μεταρρυθμίσεις τις οποίες -σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θέλει να αγγίξει». Έτσι, θα αναφερθεί στην αξιολόγηση, τη διαφάνεια και την λογοδοσία στην δημόσια διοίκηση, σε παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απονομής της, σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προετοιμάσει τους νέους για τις προκλήσεις των καιρών, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση της ανομίας και της παραβατικότητας όσον αφορά την δημόσια τάξη.

Της παρουσίας του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ θα προηγηθούν άλλες κομματικές δράσεις στην Βόρεια Ελλάδα, σε μια προσπάθεια εκπομπής μηνύματος εξωστρέφειας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη συμπρωτεύουσα με παραγωγικούς, εξαγωγικούς, επιμελητηριακούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 33 εκδηλώσεις και στους 14 νομούς της Βόρειας Ελλάδας πλην της Θεσσαλονίκης, το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 10 έως τις 15 του μήνα θα εξελιχθούν στην συμπρωτεύουσα εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ και όλων των Γραμματειών του κόμματος. Παράλληλα, όλοι οι βουλευτές, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τοπικά κομματικά στελέχη θα επισκεφθούν περισσότερες από 100 πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες, μονάδες καινοτομίας, επιτυχημένες επιχειρήσεις και κοινωνικές δομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v