Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι υπουργοί μένουν στο στόχαστρο της ΝΔ

Που εστιάζει την κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση. Πως διαμορφώνεται η γαλάζια τακτική. Οι εκτιμήσεις, η κανονικότητα και η… πολιτική αλλαγή.

Ποιοι υπουργοί μένουν στο στόχαστρο της ΝΔ

Η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το επιτελείο του να βρίσκεται σε διαρκή αντιπολιτευτική εγρήγορση, ακόμα και εν μέσω θερινής ραστώνης, δείχνει να πιάνει τόπο, αν κρίνει κανείς από τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών. Δεδομένου δε ότι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν, το βλέμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στραφεί στα θέματα της καθημερινότητας. «Αύγουστος σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και κατάπαυση του πυρός», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη το κόμμα του οποίου στόχευσε χθες κατά τεσσάρων (!) υπουργών της κυβέρνησης. Είναι η νέα τακτική στο στρατόπεδο της ΝΔ, η προσωποποίηση δηλαδή, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, και άλλων συνεργατών του - στελεχών του υπουργικού συμβουλίου που «υπέπεσαν σε λάθη ή παραλείψεις».

Στο πλαίσιο αυτό τα έντονα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκαν οι υπουργοί Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης  Μουζάλας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Η φράση του υπουργού Παιδείας ότι η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας του με διάταγμα της χούντας «είναι ένα σκανδαλάκι», πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων: «Ο κ. Γαβρόγλου ύστερα από τρεις μέρες εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει πόσο ελαστική είναι η συνείδησή του. Βέβαιο είναι ότι σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις του για την Παιδεία αποτελούν το πιο μεγάλο σκάνδαλο που ο ίδιος διέπραξε», σημείωσε η ΝΔ, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε μέσω twitter κατά του κ. Τόσκα για την πυρκαγιά στα Κύθηρα: «Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται. Εμείς δεν διχάζουμε πάνω στα καμένα. Θέτουμε ερωτήματα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί». 

Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία, όπως αναγνώρισε ο Γιάννης Μουζάλας, αποτέλεσαν την αφορμή για τη ΝΔ να τον κατηγορήσει πως «προσπαθεί ταυτόχρονα να κατασκευάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί του συγκρούονται με την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής. Η ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα», σημειώνεται στην γαλάζια ανακοίνωση. Όσον αφορά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δέχθηκε την επίθεση της ΝΔ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων: «Η Κυβέρνηση επιτέλους ανακάλυψε την αναγκαιότητα της αξιολόγησης την οποία κατά το παρελθόν πολέμησε με λαϊκισμό και ανευθυνότητα», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κατάλληλη ευκαιρία»

Και η συγκεκριμένη τακτική αναμένεται να συνεχιστεί εκ μέρους της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας θα ψάχνουν συνεχώς την… κατάλληλη ευκαιρία για να κριτικάρουν την κυβέρνηση.  Η εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται, καθώς οι πολίτες ιδίως από τον επόμενο μήνα και μετά θα αρχίσουν να βιώνουν στην τσέπη τους τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, δεδομένων, μεταξύ άλλων, της δεύτερης δόσης της εφορίας και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Και όλα αυτά, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. «Με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στην εφορία και να είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις, είναι σαφές ότι απέχουμε έτη φωτός από την επιστροφή στην κανονικότητα», λένε στη ΝΔ, που βρίσκουν την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι η χώρα «χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και θα προχωρά σε σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με αντίστοιχη, στοχευμένη, μείωση δημοσίων δαπανών». Προϋπόθεση γι’ αυτό, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, είναι «η άμεση πολιτική αλλαγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v