Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Διεύρυνση υπό λεπτές ισορροπίες

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και οι διαφορετικές εσωκομματικές απόψεις. Διχάζουν η Αριστερά και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Τα ορόσημα της ΔΕΘ και του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων.

ΝΔ: Διεύρυνση υπό λεπτές ισορροπίες

Αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα του αρμονικού συγκερασμού όλων των τάσεων εντός της ΝΔ και κατ’ επέκταση της αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος, όπως την οραματίζεται, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκ των πραγμάτων, υπάρχουν δυσκολίες, αναγνωρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, ωστόσο μόνο με αυτόν τον τρόπο -υποστηρίζουν- θα μπορέσουν να ανέβουν τα δημοσκοπικά ποσοστά που το τελευταίο διάστημα δείχνουν στάσιμα. Με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει αυτή τη βούλησή του, από τη μία εκφράζοντας βασικά στοιχεία της φιλελεύθερης πολιτικής του (π.χ. τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Υγεία) και από την άλλη κλείνοντας το μάτι στο δεξί ακροατήριο της παράταξης, προτάσσοντας θέματα όπως η σημαία στις παρελάσεις, ο εθνικός ύμνος και η προσευχή στα σχολεία, καθώς και η ασφάλεια.

Παράλληλα, αναζητά τρόπο να διατηρήσει και τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα στελέχη του κόμματός του, τα οποία δεν κινούνται πάντα στην ίδια γραμμή. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι εσωκομματικές αντιδράσεις από την πλευρά της δεξιάς πτέρυγας, που προκάλεσαν οι θετικά διακείμενες δημόσιες τοποθετήσεις για την αριστερά του παρελθόντος από τον Κωστή Χατζηδάκη και την Νίκη Κεραμέως, Η απάντηση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Κεφαλογιάννη την οποία αναπαρήγαγε (retweet) και ο άλλος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης: «Όπου κυβέρνησε η Αριστερά υπό οποιαδήποτε μορφή της, η κατάληξη ήταν μία για τους λαούς: καταστροφή, φτώχεια, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ήταν η σχετική ανάρτηση, με τον κ. Χατζηδάκη να ανταπαντά στη συνέχεια επίσης δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

«Είναι πολύ αργά για να αλλάξει η ταυτότητά μου. Φιλελεύθερος ήμουν. Φιλελεύθερος μένω. Με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια προσπαθώ να εκφράζομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Δεν μου χρειάζονται ιδεολογικά πιστοποιητικά... Η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο», τόνισε.

«Δεκανίκια και ορφανά»

Και η αριστερά δεν είναι ο μόνος λόγος των διχογνωμιών εντός της ΝΔ, αφού αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το πολιτικό φλερτ με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «η μεγάλη δεξαμενή της παράταξης μας, σήμερα, είναι η Δημοκρατική Πατριωτική Δεξιά. Εκεί, που βρέθηκαν περίπου 1 εκ. ψηφοφόρων μας από το 2009 και παραμένουν ακόμη. Οι μισοί να επιστρέψουν πίσω δεν χρειαζόμαστε ούτε δεκανίκια, ούτε ”ορφανά”, για να φθάσουμε στην αυτοδυναμία, που αποτελεί τον βασικό μας στόχο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην «φυγή προς τα εμπρός» της ΝΔ και το μήνυμά του είναι σαφές: «Όταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Αυτήν την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου του 2016. Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για ενώσουμε τους Έλληνες.

Και δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανέναν. Ούτε τους παραδοσιακούς μας υποστηρικτές, αλλά ούτε όσους αρχίζουν να προσβλέπουν σε εμάς. Και δεν θα τους απογοητεύσουμε», τόνισε κατά την παρέμβασή του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του.

Κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο στο επικείμενο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και το οποίο αποτελεί μεγάλο στοίχημα της οδού Πειραιώς, όπως άλλωστε κα η ΔΕΘ που θα προηγηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης, με κάθε τρόπο, θέλει να αναδείξει τη ΝΔ ως κυβέρνηση σε αναμονή, που αποτελεί την «μόνη αξιόπιστη λύση για τον τόπο».

Στο πλαίσιο αυτό, διευρύνει την αντιπολιτευτική ρητορική του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, πέραν της οικονομίας, κάτι που θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, ζητώντας από τα γαλάζια στελέχη να βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v