Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική κυβέρνησης - ΝΔ στη σκιά των αγορών

Η σύγκρουση των αφηγημάτων και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Ποια τα μηνύματα Τσίπρα και Μητσοτάκη. Οι συγκρίσεις και το άνοιγμα στα άλλα κόμματα.

Μετωπική κυβέρνησης - ΝΔ στη σκιά των αγορών

Την ίδια στιγμή που οι φήμες για τον χρόνο και τον τρόπο εξόδου της χώρας μας στις αγορές δίνουν και παίρνουν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με ανανεωμένη επιχειρηματολογία και επαναπροσδιορισμένες προτεραιότητες. Οι χθεσινές ομιλίες από τη μία του Αλέξη Τσίπρα από την Κοζάνη και από την άλλη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κατέδειξαν τα νέα τους αφηγήματα και τα επικοινωνιακά τους όπλα με τα οποία θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. Επί της ουσίας, αμφότεροι κατηγορούν αλλήλους για τα πεπραγμένα τους, με τη ΝΔ να συγκρίνει το σήμερα με το 2014, τελευταία χρονιά της διακυβέρνησής της και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά με τον σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα», της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός, στηριζόμενος στις τελευταίες θετικές ειδήσεις, επικεντρώθηκε στην έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, καθώς και στη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έδωσε πολύ θετικά μηνύματα στους επενδυτές». Μίλησε για «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης» και για περίοδο «δυναμικής ανάκαμψης, ανάπτυξης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης». Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με παράλληλη «μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων». 

Το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει ως «καταστροφολόγους» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επενδύει στη «με τρόπο συγκροτημένο, συστηματικό, χωρίς βιασύνη» έξοδο στις αγορές. «Χωρίς να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα  για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς», σημειώνουν, πετώντας το γάντι στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεσμική εκτροπή

«Τα δεδομένα του 2014 αποτελούν και σήμερα ακόμα ζητούμενο», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη τη χρονιά «η χώρα πήγαινε να βγει από την κρίση», κάτι που άλλαξε με τον ερχομό στην εξουσία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το βασικό σημείο της ρητορικής του προέδρου της ΝΔ, πάντως, ήταν κυρίως η «θεσμική εκτροπή και η ηθική γύμνια» της κυβέρνησης, με μια σειρά αφορμών τις τελευταίες μέρες: τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για την υπόθεση Noor1, την επίσημη συνεργασία της Βασιλικής Θάνου με τον πρωθυπουργό και τις συζητήσεις για το παράλληλο νόμισμα στις αρχές του 2015. 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ηθική γύμνια της κυβέρνησης» και τη χαρακτήρισε «πολιτική παράγκα που χτίστηκε στα λάσπη και στα ψέματα και σήμερα κλυδωνίζεται». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα του τι είχαν ψηφίσει κατά το παρελθόν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτές του κόμματός του. Ταυτόχρονα, έκανε νέο άνοιγμα σε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», σημειώνοντας απευθυνόμενος στο εσωτερικό της ΝΔ: «Όταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει».

«Κολλημένοι στο παρελθόν»

Στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου απευθύνθηκε πάντως και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από το Ηράκλειο. «Σε αυτή τη νέα φάση καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν το σχέδιό τους για την Ελλάδα του αύριο. Κάποιοι είναι κολλημένοι στο παρελθόν και διακηρύσσουν ότι υπήρχε στην Ελλάδα κάποιο success story το οποίο επιθυμούν διακαώς να επαναλάβουν», με σαφείς τις αιχμές του προς τη ΝΔ.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v