Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόλεμος των εξεταστικών και η… σκανδαλολογία

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για Υγεία, Noor 1 και Βαρουφάκη. Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ και επίθεση Τσίπρα σε Κ. Σημίτη. Πώς υποδέχθηκε η ΝΔ τις αποκαλύψεις του Γκλεν Κιμ.

Ο πόλεμος των εξεταστικών και η… σκανδαλολογία

Σε ένα απέραντο… δικαστήριο τείνει να μετατραπεί η κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου, με τα κόμματα να ανταγωνίζονται ποιο θα αποκαλύψει τις περισσότερες σκοτεινές πτυχές του άλλου, πρόσωπα και πράγματα να εκτίθενται δικαίως ή αδίκως και η σκανδαλολογία να έχει σταθεροποιηθεί στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου. Ήδη μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αυτή για την υγεία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δύο άλλες, για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα capital controls και για το Noor1, έχουν ζητηθεί από τη ΝΔ, ενώ μόλις χθες η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αποφάσισε την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τον χορό στην πολιτική αντιπαράθεση σύρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει προσωπικά πάνω του το «παιχνίδι» και να απευθύνει από το βήμα της Βουλής δριμύ κατηγορώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα τους κατά τα προηγούμενα χρόνια, εγκαλώντας παράλληλα τους επικεφαλής τους για την απουσία τους από τη χθεσινή συζήτηση για την υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε και πάλι την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση Noor1. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ως κίνηση αντιπερισπασμού της ΝΔ, «μπροστά στις αποκαλύψεις για τις μίζες, τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, τα θαλασσοδάνεια και άλλες όζουσες υποθέσεις του παρελθόντος».

Ο κ. Τσίπρας, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τη χείρα φιλίας του Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τη Φώφη Γεννηματά κατά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ για την περίοδο Σημίτη, σημειώνοντας «μία σειρά σκανδάλων» που ξέσπασαν την περίοδο εκείνη και τα οποία «θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη». Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Σημίτη ότι ήταν ο άνθρωπος που «έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ να περνάνε δίπλα του χωρίς να αντιδρά». 

Έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία, εκτιμώντας ότι «έχουν προκύψει μια σειρά αποκαλύψεων που θα γίνονται όλο και περισσότερες, καθώς η υπόθεση της Novartis φέρεται να εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα».

Εμπλοκή πολιτικών

Στον αντίποδα, η ΝΔ επιμένει να καλεί τους κυβερνητικούς εταίρους να αποδεχθούν την πρόταση Μητσοτάκη για τη σύσταση Επιτροπής για το Noor 1, κάτι που αναμένεται σήμερα να θέσει εκ νέου μετ’ επιτάσεως ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συνεχώς, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «ακούγονται καινούργια δεδομένα στην υπόθεση και σε κάθε περίπτωση υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων». 

Την ίδια ώρα, ως «βούτυρο στο ψωμί τους» είδαν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις αποκαλύψεις του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ για το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κυκλοφορήσει «κουπόνια» αντί ευρώ. Η ΝΔ κάνει λόγο για στοιχεία που «δίνουν νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου» και ζητά εκ νέου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στο θέμα παρενέβη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με δύο βουλευτές της, τον Γιάννη Κουτσούκο και τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου να καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή για τις  ευθύνες Βαρουφάκη -Τσακαλώτου - Κοντονή από τις αποκαλύψεις για την προετοιμασία «παράλληλου» νομίσματος. «Οι ευθύνες αυτές είναι ανεξάρτητες και πρόσθετες του αποδεδειγμένου πλέον γεγονότος ότι οι τυχοδιωκτισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κόστισαν στη χώρα περίπου 100 δισ. ευρώ», σημειώνουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v