Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος ανεβάζει τους τόνους με το Noor 1

Πώς θεωρεί ότι η ΝΔ θα βγει κερδισμένη από την υπόθεση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων και το... ηθικό πλήγμα προς την κυβέρνηση. Επιμένει στο δόγμα «νόμος και τάξη», συσφίγγει τις σχέσεις του με τους γαλάζιους βουλευτές.

Γιατί ο Κυριάκος ανεβάζει τους τόνους με το Noor 1

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της συνέντευξής του στο Star, της κατάθεσης εκ μέρους της ΝΔ αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του Noor 1 δεν εξέπληξε κανέναν, μετά και την προχθεσινή σχετική τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υποβαθμίζει το θέμα της οικονομίας, ύστερα και από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει αποφασίσει να διευρύνει την ατζέντα και σε άλλα ζητήματα που θεωρεί τρωτή την κυβέρνηση και τα οποία -κατά τον ίδιο- μπορούν να του προσφέρουν επιπλέον οφέλη.

Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι με την επιμονή του στο συγκεκριμένο θέμα και ιδίως στις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, θα καταφέρει ισχυρό ηθικό πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει να βάλει στο «σκαμνί του απολογουμένου».

Η ΝΔ, εκτιμά ο επικεφαλής της, οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να ακολουθούν. Εξάλλου, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, όποια και αν είναι η τύχη του αιτήματος για τη σύσταση της εξεταστικής, η ΝΔ θα βγει κερδισμένη. Και αυτό διότι στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές και σχηματιστεί η επιτροπή, όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ένα μακρύ χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί «στριμωγμένη στα σχοινιά», εκτεθειμένη στα μάτια των πολιτών. Από την άλλη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν συσταθεί τελικά η εξεταστική επιτροπή λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η ΝΔ θα κατηγορήσει τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα ότι θέλουν να αποκρύψουν κάτι και φοβούνται να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.

«Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που θέλουν να μάθουμε την αλήθεια, θα αναθεωρήσουν την άποψή τους και δεν θα καταψηφίσουν αυτή την Εξεταστική. Διότι αν το κάνουν, είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη, που έχει κατά νου μία ακόμα παράμετρο: Τη διαρκή καχυποψία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Φίλης κ.α.) για τους ΑΝΕΛ και τη μουρμούρα για την παρατεταμένη συνεργασία, με τη ΝΔ να μην αποκλείει ότι μπορεί να κλονισθεί από τις εξελίξεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση, θα προσπαθήσει να συμβάλλει και η ίδια με τον «πόλεμο φθοράς» που έχει ξεκινήσει, βάζοντας στο στόχαστρο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Νόμος και τάξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντηρεί επίσης το αίτημα για πολιτική αλλαγή, μολονότι γνωρίζει και ο ίδιος ότι το συγκεκριμένο σενάριο απομακρύνεται, ενώ ψηλά στη ρητορική του επιμένει να βάζει την ασφάλεια του πολίτη. «Στα ζητήματα νόμου και τάξης δεν χωρά καμία έκπτωση. Οι Έλληνες πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς, όχι μόνο οι κάτοικοι των Εξαρχείων και οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας. Ο ασφαλής πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χθες παρέθεσε δείπνο σε βουλευτές της ΝΔ που εξελέγησαν ως επί το πλείστον το 2007. 

Το τραπέζι, που έγινε στο Μικρολίμανο και στο οποίο έδωσαν το παρών γύρω στους δέκα βουλευτές, εντάσσεται στην προσπάθεια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσφίξει τις σχέσεις του με τα γαλάζια στελέχη, ενόψει και του κρίσιμου -όπως θεωρεί ο ίδιος- επόμενου διαστήματος που ακολουθεί. Πρόσφατα, υπενθυμίζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε δύο ακόμα αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συντρώγοντας μαζί με βουλευτές του κόμματός του που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2000 και το 2004. Και σκοπεύει να συνεχίσει και με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v