Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ξανακλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα ο Κυριάκος

Οι προτάσεις του για συρρίκνωση του δημοσίου και για την τύχη των συμβασιούχων. Οι απολύσεις, η αξιολόγηση και η κινητικότητα. Η «Ελλάδα της προκοπής» και η αποτίμηση της μονομαχίας με τον Πάνο Καμμένο.

Πώς ξανακλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα ο Κυριάκος

Υπέρμαχος της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανά τακτά διαστήματα εκτοξεύει βολές κατά της κυβέρνησης όσον αφορά στην πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες, ζητεί αυστηρή τήρηση της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων των υπαλλήλων, ενώ διάκειται θετικά στις περιπτώσεις συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμα και της εκχώρησης δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας politico που φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αυτός υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει «λίπος» στον ελληνικό δημόσιο τομέα, παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας, γεγονός που οφείλεται -κατά τον ίδιο- στο ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει επανέλθει σε μία μακρά ελληνική παράδοση πελατειακών πρακτικών, παραχωρώντας θέσεις εργασίας σε πολιτικούς συμμάχους».

Στη δήλωσή του εξάλλου με αφορμή το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το ζήτημα των συμβασιούχων υπαλλήλων, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός των αναμενόμενων κατηγοριών προς την κυβέρνηση ότι «το χειρίστηκε με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια», προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένα, ζητεί μεν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων (μάλιστα η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία), ωστόσο διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων». 

Ως προσωρινή, άμεση λύση προτείνει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ταυτόχρονα όμως κάνει λόγο για την ανάγκη στροφής σε «εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας». Και αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, καθώς και με την πριμοδότηση αυτών που έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. 

Όχι απολύσεις

Σχετική αναφορά ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει και σε άλλη πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», είχε πει, ενώ ως δεύτερο παράδειγμα είχε φέρει το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που, όπως είπε, επίσης, θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Κάτι που, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να συμβεί και όσον αφορά στις καθαρίστριες και στους σχολικούς φύλακες.

Σε όλους τους τόνους πάντως ο αρχηγός της ΝΔ επαναλαμβάνει διαρκώς πως δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα προχωρήσει την αξιολόγηση και την κινητικότητα, προκειμένου να μην είναι μία υπηρεσία υπερστελεχωμένη και η διπλανή της υποστελεχωμένη.

Από την άλλη, δηλώνει γνώστης των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι η… άλλη Ελλάδα, η δημιουργική, που ξυπνά πρωί. H Ελλάδα της προκοπής». Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, «είναι αναγκαίες προκειμένου να αφεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπνεύσει. Από την αγορά θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας. Από τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθει η ανάπτυξη», υπογραμμίζει.

Στο κάδρο των ευθυνών

Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι δηλώνουν στην οδό Πειραιώς από τη χθεσινή μονομαχία στη Βουλή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο με αφορμή την υπόθεση του Noor1 και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Η ΝΔ βάζει πλέον στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: 

«Η σημερινή άρνηση του κ. Καμμένου να απαντήσει στην ουσία των θεμάτων εκθέτει πλέον και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος οφείλει να απαντήσει αν, και μετά από αυτό, στηρίζει τον κ. Καμμένο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «εμφανή αδυναμία του υπουργού να εξηγήσει στους βουλευτές και στους πολίτες για ποιο λόγο επικοινώνησε 12 φορές σε διάστημα λίγων ημέρων με τον φυλακισμένο ισοβίτη και τι ακριβώς είπαν». Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το θέμα θα έχει και συνέχεια, θα διατηρήσουν πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και δεν αποκλείουν τα γεγονότα να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v