Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες στη ρητορική της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση και αποστάσεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Ψηλά στην ατζέντα, εκπαίδευση, ασφάλεια και… Καμμένος.

Λεπτές ισορροπίες στη ρητορική της ΝΔ

Η σκληρή κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση για το σύνολο σχεδόν των πεπραγμένων της σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν σημαίνει και αυτόματη εν λευκώ στήριξη όλων όσοι είναι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του. Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας -όπως λένε στο επιτελείο του- να δείξει συνέπεια λόγων και πράξεων και αποφεύγοντας να επαναλάβει λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλώνει αποφασισμένος να μην «ενδώσει» στο σύνολο των απαιτήσεων επαγγελματικών κυρίως ομάδων, κρατώντας, όπου θεωρεί χρήσιμο, τις απαραίτητες αποστάσεις. 

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δια της οποίας εξαπέλυσε μεν σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων, τασσόμενος όμως και απέναντι στις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους. «Ο κ. Τσίπρας, μαζί με όλους τους Έλληνες, εξαπάτησε και τους συμβασιούχους ΠΟΕ ΟΤΑ. Αυτό δεν νομιμοποιεί το πνίξιμο της χώρας στα σκουπίδια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και δεν είναι η πρώτη φορά που τηρεί τη συγκεκριμένη στάση. Και πέρυσι, όταν οι αγρότες είχαν κλείσει τους δρόμους χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο,  είχε διαχωρίσει «τα δίκαια αιτήματά τους από μορφές κινητοποιήσεων που διαταράσσουν την κοινωνία και την οικονομία», καλώντας τους να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τις εθνικές οδούς.

Πρόκειται για μία τακτική που, όπως τονίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, «δείχνει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος πολιτικής από τα συνηθισμένα, προτάσσοντας την υπευθυνότητα και το κοινό καλό». Σύμφωνα με στενό συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, «ακόμα και να έχει κάποιος δίκιο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος των συμπολιτών του, που στο κάτω κάτω δεν ευθύνονται σε τίποτα. Και είναι σαφές ότι όταν μια επιλογή είναι λανθασμένη, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα διστάσει να το επισημάνει, αψηφώντας το πολιτικό κόστος που ίσως να έχει με τη συγκεκριμένη ενέργειά του».

«Πρώτη προτεραιότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, εστίασε τη ρητορική του στην ασφάλεια και τη μετανάστευση, για την οποία μάλιστα, εντός της συνεδρίασης, είχε αντιπαράθεση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ζήτησε «η ασφάλεια να είναι η απόλυτη πρώτη προτεραιότητά μας», ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας «ουσιαστικής, αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης». Το θέμα της ασφάλειας η ΝΔ το συσχετίζει και με την εκπαίδευση και συγκεκριμένα τους χώρους των Πανεπιστημίων, με αφορμή και τις καταγγελίες φοιτητών για την κατάσταση εντός του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη. 

«Κανένα άσυλο δεν υπάρχει για πράξεις ανομίας, για εκβιασμούς, για απειλές κατά της ζωής των φοιτητών, των καθηγητών, του διοικητικού προσωπικού, κατά της ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους για «ιδεοληπτικές και παρωχημένες αντιλήψεις».

Στο στόχαστρο της ΝΔ εξακολουθεί να βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος για την υπόθεση του ΝΟΟR 1, καθώς και γιατί «χρησιμοποιεί ως πιλότος πολεμικά ελικόπτερα». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καμμένο αλλά και τον πρωθυπουργό, τον οποίο ερωτά αν συνεχίζει να εμπιστεύεται τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για κυβερνητικό του εταίρο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v