Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «καθημερινότητα» έπεσε βαριά στο υπουργικό συμβούλιο

Συμβασιούχοι και πρόστιμα-ανασφάλιστα μονοπώλησαν τη συζήτηση. Γκρίνιες για τα αντανακλαστικά και τον… ιό του κυβερνητισμού. Στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο πρωθυπουργός.

Η «καθημερινότητα» έπεσε βαριά στο υπουργικό συμβούλιο

Η «καθημερινότητα» επικράτησε της συζήτησης για τους αναπτυξιακούς στόχους και τα μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο να βρουν λύσεις σε δύο εκρηκτικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τεράστιο αριθμό πολιτών: τη λήξη των συμβάσεων στους ΟΤΑ και τα τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Το ζήτημα των συμβασιούχων απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς παρουσιάστηκαν οι νομικές, συνταγματικές και κοινοτικές απαγορεύσεις στο αίτημα των ενδιαφερόμενων για μονιμοποίηση.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις: κάποιοι υπουργοί θεώρησαν το πρόβλημα «άλυτο» καθώς το αίτημα περί μονιμοποίησης δεν μπορεί να σταθεί. Άλλοι, οι περισσότεροι, αντέδρασαν στην προοπτική «να μείνουν στον δρόμο» όσοι έληξαν οι συμβάσεις τους, παραπέμποντας στην κυβερνητική δέσμευση «θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

«Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο κι αυτό πρέπει να λυθεί», ήταν η καταληκτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την πρώτη άποψη.

Τη λύση τώρα καλούνται να βρουν οι υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης, Όλγα Γεροβασίλη και Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ιός του... κυβερνητισμού

Κατά τις πληροφορίες, προκρίνεται το σενάριο νέων δίμηνων συμβάσεων (με αποφάσεις των δήμων) μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις επιτρεπόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ΑΣΕΠ θα επιτρέψει «γενναία» μοριοδότηση των συμβασιούχων καθώς, κατά πάγια τακτική του, δεν αποκλείει μεν τα μόρια, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός.

Εναλλακτικές προτάσεις φέρεται να έχουν καταθέσει σε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα συνταγματολόγοι, έτσι ώστε καμία διευθέτηση να μη σκοντάψει στο ΣτΕ ή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έφερε γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης όχι για το εάν είναι καλή η μία ή η άλλη λύση, αλλά για το κατά πόσον «ο ιός του κυβερνητισμού πλήττει την αριστερή ματιά των πραγμάτων», όπως ανέφερε μέλος του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση.

«Ξέφυγαν» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα

Για το έτερο πρόβλημα των ημερών, τα τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων, η απόφαση ελήφθη χωρίς την παραμικρή ένσταση: η προθεσμία ασφάλισης παρατείνεται μέχρι τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόστιμα, ενώ όσοι τα έχουν καταβάλει, είτε θα τους επιστραφούν, είτε θα συμψηφιστούν με πιθανές οφειλές στο Δημόσιο.

Κι εδώ ωστόσο τέθηκε θέμα αντανακλαστικών της κυβέρνησης: μπορεί -όπως είπαν οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν- το θέμα να το χειρίσθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο, παρότι Ανεξάρτητη Αρχή, θα έπρεπε να έχει συνεργαστεί («ατύπως και ουσιαστικά») με το ΥΠΟΙΚ για να αποφευχτούν τα παρατράγουδα.

Όπως τα ειδοποιητήρια σε αποβιώσαντες (!) ή σε... επιζώντες πρώην ιδιοκτήτες κλεμμένων δίκυκλων και αυτοκινήτων.

«Όταν πάμε να κλείσουμε μία τρύπα στην καθημερινότητα και ανοίγει από αλλού μία μεγαλύτερη δεν κάνουμε δουλειά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο υπουργού.

Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα έλεγε αργότερα ότι πρέπει «να ξαναδούμε» το θέμα του συντονισμού στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ισχυρό δίδυμο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης σηκώνουν το βάρος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων και, ως εκ τούτου, «χάνουν» τον έλεγχο των μικρών ή μεγάλων ζητημάτων της καθημερινότητας.

Την εισήγηση χθες, για το θέμα που προέκυψε με τα πρόστιμα και τα ασφάλιστρα, έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και η απόφαση για παράταση ελήφθη αμέσως.

Σύνοδος Κορυφής για τρομοκρατία-μετανάστευση

Με τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος (και να μιλήσει) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Προοδευτική Συμμαχία» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους).

Σήμερα και αύριο θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, με κύρια θέματα την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

Ως είθισται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v