Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική απομόνωση Τσίπρα θέλει η ΝΔ

Αναζητεί σύγκλιση με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παιδεία, η υγεία και τα... σκάνδαλα.

Πολιτική απομόνωση Τσίπρα θέλει η ΝΔ

Η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ο πρωθυπουργός «μίλησε στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους υπουργούς του», έδωσε το νέο στίγμα της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κωδικός αυτού: «Απομονώστε πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα».

Μετά και τα ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τα οποία απλά συμφωνήθηκε ότι... διαφωνούν (χωρίς αυτό βέβαια να εκπλήσσει κανέναν), στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητούν τρόπο περαιτέρω σύγκλισης με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφήνοντας από την απέναντι πλευρά μόνους τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Μέρα με τη μέρα, το χάσμα που τους χωρίζει από την κοινωνία μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο», διαπιστώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «παρά την προσπάθειά του να βάλει και τους άλλους στο κάδρο των ευθυνών, ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος από τις πολιτικές του επιλογές».

Αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του με τους πολίτες, αλλά και από το βήμα της Βουλής, τελικά στις 3 Ιουλίου.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, επιχειρώντας, ανάμεσα στα άλλα, να αφουγκραστεί τη θέση των εταίρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του και τις συμμαχίες του, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων στήριξής του από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΝΔ, απέτυχε και στους πέντε βασικούς στόχους που είχε θέσει: Το σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης, την οριστική ρύθμιση του χρέους, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και έξοδο στις αγορές, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και στο 2% το 2020.

Νέο γύρο σκανδαλολογίας

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση, με φόντο τα νέα σκληρά μέτρα που συνοδεύουν την πρόσφατη συμφωνία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, με «νέο γύρο σκανδαλολογίας». Όμως και η γαλάζια ηγετική ομάδα παρακολουθεί από την πλευρά της πολύ στενά την υπόθεση με τις φερόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιανουσσάκη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση του Noor 1. Η ΝΔ σηκώνει τους τόνους, με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ωστόσο παρά τα σχετικά σενάρια, τουλάχιστον προσώρας δεν σκέφτεται την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και την προαναγγελία εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι εντός του καλοκαιριού θα έρθουν στη Βουλή τα σχέδια νόμου για την παιδεία και την υγεία, σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους δύο αυτούς τομείς. Θα κλιμακώσει την κριτική κατά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θα καταγγείλει για «κλιμακούμενη επιδείνωση» της κατάστασης στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, εξαιτίας των «άστοχων πολιτικών, των ιδεολογικών εμμονών και της έλλειψης της κατάλληλης προετοιμασίας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v