Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό σπριντ στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Αναπτυξιακές δράσεις και «καθημερινότητα», το κυρίως μενού του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας. Σε ποιους τομείς θα κριθεί το στοίχημα. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που δρομολογούνται.

Επενδυτικό σπριντ στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Αναπτυξιακές δράσεις και «επείγουσα» αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην περίφημη «καθημερινότητα» είναι οι στόχοι που θα τεθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο (11 π.μ.).

Δεδομένου ότι η εν λόγω ατζέντα είχε τεθεί στη συνεδρίαση του Απριλίου, ευθύς μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup, θα επιχειρηθεί σήμερα ένας πρώτος απολογισμός για τα πεπραγμένα του διμήνου, βάσει των πλάνων που είχαν παραδώσει τότε τα μέλη της κυβέρνησης στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σε «αυστηρό τόνο» και να τονίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να «γκαζώσει», χωρίς πλέον το βαρίδι της διαπραγμάτευσης (ή το άλλοθι, για μέλη της που δεν είχαν εμπλακεί, έτσι κι αλλιώς, σ’ αυτήν).

Τα υπουργεία αναπτυξιακής αιχμής

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, το βάρος θα πέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα λεγόμενα «κοινωνικά» υπουργεία, δηλαδή Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

* Το πρώτο θα «παρακολουθείται» προσωπικά από τον κ. Τσίπρα, με την τριάδα Δημήτρης Παπαδημητρίου-Αλέξης Χαρίτσης-Στέργιος Πιτσόρλας να παίρνουν πάνω τους το καθοριστικό στοίχημα των επενδύσεων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό road show που πραγματοποιεί στην Αμερική ο κ. Παπαδημητρίου, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ελληνικών εταιριών. Με αιχμή το Greek Investment Roadshow in USA στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή τριάντα ελληνικών εταιριών, εκ των οποίων οι 23 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

* Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζει να προκηρύξει (τον Σεπτέμβριο) δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα CLLD/LEADER (ύψους 245 εκατ. ευρώ), που θα αφορούν «τοπικά αναπτυξιακά έργα». Θα περιλαμβάνουν το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας, εξαιρουμένων των αστικών κέντρων.

* Το υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζει μελέτη για τα 11 λιμάνια που λειτουργούν ως Α.Ε. (με εξαίρεση ΟΛΠ-ΟΛΘ), με σκοπό τη συγκρότηση σχεδίου αντιμετώπισης και με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμένων», η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και το σύνολο στο τέλος του έτους.

* Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις «στοχευμένες» επισκέψεις σε επιλεγμένους χώρους, προκειμένου να στείλει τα ανάλογα μηνύματα -για παράδειγμα, όπως αναφέραμε χθες, σε επιχειρήσεις που τηρούν τις σχέσεις εργασίας και πληρώνουν «στην ώρα τους» ή σε άλλες που έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις και μικροεπενδύσεις.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια (που είχαν ανακοινωθεί προ διμήνου), με την αρχή να γίνεται στη Δυτική Μακεδονία και τον κ. Τσίπρα να δίνει το παρών.

Το Εργασίας στο επίκεντρο

* Από τα κοινωνικά υπουργεία στο επίκεντρο βρίσκεται το Εργασίας. Κατά τα σχετικά πλάνα για το επόμενο τρίμηνο, θα «χτυπηθεί» η αδήλωτη-απλήρωτη-ανασφάλιστη εργασία, ενώ προγραμματίζονται νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σ’ αυτό το υπουργείο θα κριθεί η δέσμευση «βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια» και, για τον λόγο αυτό, μελετάται ένα «πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης» με δράσεις ανά πληθυσμιακή ομάδα, π.χ. νέοι άνεργοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v