Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σιωπή του Κυριάκου μετά το ραντεβού με Τσίπρα

Η θεσμική του υποχρέωση και η επικείμενη μάχη της Βουλής. Γιατί κατηγορεί η ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου. Τα επόμενα στοιχήματα του Κ. Μητσοτάκη.

Η σιωπή του Κυριάκου μετά το ραντεβού με Τσίπρα

Από την πρώτη στιγμή που «έκλεισε» η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup και το Κυπριακό, στο στρατόπεδο της ΝΔ υποβάθμιζαν το τετ α τετ. «Δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα καινούργιο. Η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση υπήρξε απλώς και μόνο λόγω της θεσμικής ιδιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη», έλεγε στενός συνεργάτης του και, όπως αποδείχθηκε, η χθεσινή συνάντηση φάνταζε περισσότερο «εθιμοτυπική» παρά ουσίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού μόνο για να ακούσει και να μην μπει σε αναλυτικό διάλογο με τον κ. Τσίπρα, κάτι που έχει επιλέξει να κάνει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, μάλλον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να «ενημερωθεί ο ελληνικός λαός». Μόνο έτσι, εκτιμούν στη ΝΔ, θα μάθουν οι πολίτες «όλη την αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου για το τέταρτο Μνημόνιο, με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας και τη δέσμευση της χώρας για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης».

Δεν είναι τυχαίο ότι το χθεσινό ραντεβού δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και κυρίως χωρίς έστω μια δήλωση από τον πρόεδρο της ΝΔ, προκειμένου να δώσει το στίγμα των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό.

Το επιτελείο του, άλλωστε, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ως μια «επικοινωνιακή και μόνο κίνηση για να φανεί ότι καθορίζει την ατζέντα». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση διέρρευσε στη συνέχεια στοχευμένα σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την Πειραιώς πάντως να αρνείται να σχολιάσει μεμονωμένα, αλλά να θέλει να αναδειχθεί η γενική εικόνα της κατάστασης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και υπάρχει και σήμερα, καμία διάθεση για συνεννόηση, σε αντίθεση με τη ΝΔ που, για παράδειγμα, είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, για να μην πέσει η χώρα στα βράχια».

«Όλη την αλήθεια»

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του στο πρωθυπουργικό γραφείο, «για την οικονομία και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε, έχουμε εξελίξεις μπροστά μας».

Τα επόμενα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν της μάχης της Βουλής, σχετίζονται με δύο εξόδους του από την Αθήνα. Η πρώτη αύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, με κύρια αντικείμενα τη μετανάστευση και τη νέα συμφωνία για την άμυνα και η δεύτερη στη Θεσσαλία, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της επαφής του με τους πολίτες. Είναι η τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκεται από τη ΝΔ κατά τα στελέχη της είναι πλέον όχι η επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά η μέγιστη δυνατή διεύρυνση της μεταξύ τους διαφοράς. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν έχουν πειστεί προηγουμένως οι διάφορες κοινωνικές, επαγγελματικές ή άλλες ομάδες από το αφήγημα που προβάλλουν ο πρόεδρος της ΝΔ και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v