Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία σημαντικά ραντεβού σε ένα 24ωρο για τον Κυριάκο

Εβδομάδα διεθνών επαφών για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ποια μηνύματα θα εκπέμψει. Επιμένει στη σκληρή γραμμή εντός των τειχών, σε αναμονή της νέας μάχης της Βουλής.

Τρία σημαντικά ραντεβού σε ένα 24ωρο για τον Κυριάκο

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από αυτήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει την αντιπολιτευτική δραστηριότητά του, με το βλέμμα του στραμμένο τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς του προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε ένα 24ωρο, από σήμερα μέχρι αύριο το μεσημέρι, έχει προγραμματίσει τρία σημαντικά ραντεβού, μέσα από τα οποία θα θελήσει να στείλει σαφή μηνύματα και να δηλώσει παρών στις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ αύριο με τον επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επαφές που πραγματοποιεί ο τελευταίος με τους πολιτικούς αρχηγούς για Eurogroup και Κυπριακό.

Στο τετ α τετ με τον κ. Γιλντιρίμ, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού μετά από 2,5 χρόνια και εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες. Θα τονίσει την ανάγκη να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ευρώπης και Τουρκίας, ενώ για το Κυπριακό θα επιμείνει στη λύση σταθερότητας και ειρήνης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από λογικές εγγυήσεων και πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται στην Αθήνα προκειμένου -όπως δήλωσε- «να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα μαζί με το κόμμα, με το οποίο συνεργαζόμαστε, τη ΝΔ. Και βέβαια να στηρίξουμε τον φίλο μου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να του πούμε ότι μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες θα είχαν μία ικανή ηγεσία». Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός των οικονομικών θεμάτων, θα θέσει στον συνομιλητή του και το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητώντας την επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους της Ε.Ε. Και ο ίδιος πάντως ο κ. Βέμπερ έχει ταχθεί υπέρ του επιμερισμού των βαρών με δίκαιο τρόπο, καθώς «το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ιταλικό, αλλά είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα».

«Πολιτική άβυσσος»

Για τις 13:30 αύριο έχει προγραμματιστεί το τετ α τετ του προέδρου της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο η οδός Πειραιώς δεν περιμένει ουσιώδες αποτέλεσμα. «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία», τόνισε στην τελευταία του συνέντευξη (Alpha) ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη προετοιμάζεται για τη μάχη της Βουλής και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup και γενικότερα τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας της. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί για την αποτυχία του. Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική επανάσταση αλλαγής», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί επί δύο ημέρες και εκτός Ελλάδος. Αρχικά, την Τετάρτη, θα μεταβεί στο Λονδίνο για ιδιωτική επίσκεψη, όπως τη χαρακτηρίζουν στη ΝΔ, προκειμένου να παραστεί σε κοινωνική εκδήλωση, ενώ μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης βρίσκονται η μετανάστευση και η νέα συμφωνία για την άμυνα, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v