Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέος και QE ψηλά στη ρητορική της ΝΔ

Τι περιμένει από το Eurogroup της Πέμπτης. Τα κομβικά χρονικά σημεία του Νοεμβρίου του 2012 και του Αυγούστου του 2018. Η κριτική για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τη μείωση των συντάξεων και τα εργασιακά.

Χρέος και QE ψηλά στη ρητορική της ΝΔ

Με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης βρίσκονται στη ΝΔ, με την εκτίμηση που ότι η χώρα μας δεν θα λάβει όσα προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη από τους δικούς της χειρισμούς και απλά θα πάρει αυτά που θα της δώσουν», λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τοποθετούν ψηλά τον πήχη σε δύο θέματα τα οποία αποτελούν το δύσκολο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα: το χρέος και το QE. Τόσο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, κατά τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τους, τα βάζουν στην κορυφή της ρητορική τους, προβλέποντας αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει αυτή τη στιγμή κάποιο σχετικό θετικό μήνυμα από τους εταίρους.

«Όποια συμφωνία προκύψει από το Eurogroup θα απέχει πολύ από τις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση και θα μεταθέτει την οριστική λύση του χρέους στην επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «η όποια συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει με τη λήξη του προγράμματος, το 2018, και μάλιστα αν χρειαστεί».

Πεποίθηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως «καταρρέουν ένα ένα τα αφηγήματα της κυβέρνησης» και ότι αυτή θα δεχθεί τα πάντα χωρίς όρους, ούτε για το χρέος, όπως είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012, ούτε καν για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, στην οποία βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες.  

Όπως υποστηρίζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, οι δανειστές, με την έμμεση συναίνεση της κυβέρνησης, δεν έχουν την πρόθεση να προσφέρουν τίποτε άλλο παρά μόνο τον οδικό χάρτη ο οποίος συμφωνήθηκε πέρυσι και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Όπερ σημαίνει ότι τον Αύγουστο του επόμενου έτους θα επαναπροσδιοριστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί τι επιπλέον θα γίνει προκειμένου η χώρα μας να αρχίσει να υλοποιεί κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Και όλα αυτά, κατά την ίδια πηγή, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο ευελιξίας στις επόμενες κυβερνήσεις.

«Κατώτερος των περιστάσεων»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «κατώτερο των περιστάσεων» και του… πετά το γάντι, «εφόσον δεν μπορεί να διαχειρισθεί τα σημερινά αδιέξοδα που δημιούργησε ο ίδιος, ας παραιτηθεί».

Ιδιαίτερη έμφαση η ΝΔ δίνει στην υπερφορολόγηση, στη μείωση των συντάξεων και στα εργασιακά, στα οποία θεωρεί ότι «η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εργαζόμενους». Ο λογαριασμός, επισημαίνουν στο επιτελείο Μητσοτάκη, «ανεβαίνει συνολικά στα 14,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι -με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την Παρασκευή- επιβαρύνονται με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ». 

Παράλληλα, συνεχίζουν, «οι έμμεσοι φόροι και η μείωση του αφορολόγητου στοχεύουν κυρίως τους πιο αδύναμους». Και σε αυτό θα στηριχθεί εν πολλοίς η στρατηγική του κόμματος για το επόμενο διάστημα. «Η ΝΔ θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και ειδικά στους πιο ευάλωτους. Κυρίως σε αυτούς θέλει να δώσει ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι ζουν σε ένα σοβαρό, αξιόπιστο, οργανωμένο κράτος που νοιάζεται για όλους», λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. 

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι στοχευμένες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε περιοχές της χώρας αλλά και ειδικά της Αττικής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v