Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Σκληρό ροκ» στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Με ποια τακτική εισέρχεται στη σημερινή συζήτηση – εξπρές στη Βουλή για τις τροπολογίες. Η ένσταση για τη διαδικασία και η διεύρυνση της ατζέντας. Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις.

ΝΔ: «Σκληρό ροκ» στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Για μία ακόμα μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση έχουν προετοιμαστεί στη ΝΔ με αφορμή την σημερινή συζήτηση και ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να εκταμιευτεί η δόση.

Οι εισηγητές του κόμματος θα απευθύνουν δριμύ κατηγορώ στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι, «προκειμένου να μην αποχωριστούν την εξουσία, δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές» και ενώ όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από τους προηγούμενους μήνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το QE και η διευθέτηση του χρέους, δεν έχουν επιτευχθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμένεται -εκτός απροόπτου- να πάρει το λόγο, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται η ΝΔ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις πέντε τροπολογίες, με την σχετική απόφαση να οριστικοποιείται σήμερα.

Ήδη, πάντως από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, διαμαρτυρήθηκε για τον «νέο ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», καθώς «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να καταθέτει σε νομοσχέδιο για την αλιεία διατάξεις που αφορούν τη ζωή των πολίτων». Το Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλει η ΝΔ, για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει τη δημοσιότητα και ενδεχομένως την συμμετοχή των βουλευτών, να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ψηφιστεί την Δευτέρα, αντί των συγκεκριμένων τροπολογιών όπως έρχονται σήμερα το απόγευμα, σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα με την μορφή του κατεπείγοντος. Πρόταση πάντως που προφανώς έγινε μόνο για να… καταγραφεί στα πρακτικά, καθώς η απόφαση για τη διαδικασία είναι ειλημμένη από τον πρόεδρο της Βουλής και μέχρι το βράδυ τα προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν υπερψηφιστεί.

Η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση δεν θα αφορά μόνο την οικονομία, αλλά θα είναι γενικότερη, καθώς θα υπογραμμιστεί η επιδείνωση της κατάστασης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, όπως η δημόσια ασφάλεια, η υγεία και η παιδεία. Ειδικά στην τελευταία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα, όπως φάνηκε και στη χθεσινή δήλωσή του για τα Πανεπιστήμια, ενώ για σήμερα έχει κλειστεί συνάντηση με εκπροσώπους των πρυτάνεων καθώς και συνεδρίαση του τομέα Παιδείας της ΝΔ.

Οικονομία και παιδεία

Το πρωί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στους τομεάρχες – μέλη της σκιώδους κυβέρνησής του όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κυρίως για την οικονομία και την παιδεία.

Παράλληλα, θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα γαλάζια στελέχη να εντείνουν τις προσπάθειές τους -ο καθένας στον τομέα του- και να αντιπολιτεύονται όχι απλά με κριτική κατά της κυβέρνησης αλλά παραθέτοντας συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον εργαζομένων στο χώρο της διανομής φαγητού, σε σούπερ – μάρκετ και εταιρίες φύλαξης. Των ανθρώπων του «πραγματικού μόχθου», όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που συνοψίζουν την χθεσινή ομιλία στη φράση «ναι στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά υπάρχουν και όρια».

Θέλοντας να προβάλλει ένα πιο φιλολαϊκό ύφος, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσλαμβάνονται για τετράωρη απασχόληση και καταλήγουν να δουλεύουν οκτάωρα ή και συχνά δωδεκάωρα. Που προσλαμβάνονται για πέντε μέρες και καταλήγουν να δουλεύουν έξι μέρες. Που απολύονται μια ημέρα πριν κλείσουν τον ένα χρόνο απασχόλησης για να γλυτώσει κάποιος εργοδότης την αποζημίωση την οποία οφείλει. Που δεν παίρνουν το μισθό τους, αλλά λαμβάνουν “έναντι”, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν φόρο γιατί δηλώνεται κανονικά το εισόδημά τους. Εργαζόμενες μητέρες που επιστρέφουν στη δουλειά τους, αφότου γεννήσουν και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μειωμένη εργασία όπως ορίζει ο νόμος».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία. Που δεν συνάδει με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την αγορά εργασίας». Επανέλαβε δε την πίστη του στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα και στη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v