Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ακονίζουν τα μαχαίρια για προαπαιτούμενα - Eurogroup

Πώς βλέπει τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το... μικρό καλάθι, η ακολουθούμενη τακτική και η γαλάζια επιχειρηματολογία. Νέο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία.

ΝΔ: Ακονίζουν τα μαχαίρια για προαπαιτούμενα - Eurogroup

Στάση αναμονής κρατούν στη ΝΔ ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αν και η εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου είναι ότι για «μία ακόμη φορά οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης δυστυχώς για τη χώρα δεν θα επαληθευθούν».

Η μέχρι τώρα σκληρή στάση και ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να διαφοροποιείται και παρόλο που περιμένουν να δουν το είδος της λύσης το οποίο θα προωθηθεί τελικά, τα σχετικά μηνύματα ήδη έχουν αποσταλεί από τις προηγούμενες μέρες. Η εικόνα που εισπράττουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κάτι θετικό για το χρέος και το QE, ενώ ακόμα και για τη δόση, πιθανότατα αυτή θα «σαλαμοποιηθεί», λαμβάνοντας τελικά ένα μέρος αυτής.

Παράλληλα, περιμένοντας την τροπολογία που θα καταθέσει τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να μοιραστεί το πολιτικό κόστος των μέτρων με τον πρωθυπουργό, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- έχει δει να καταρρίπτεται κάθε πτυχή του θετικού αφηγήματος που ήθελε να παρουσιάσει. «Μόνος του πήρε τα μέτρα ο κ. Τσίπρας, μόνος του ας τα ψηφίσει», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

«Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα. Ούτε συμφωνία, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε χρέος... Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας τη νέα ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ προς την κυβέρνηση, αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Απουσία στρατηγικής

Η οδός Πειραιώς εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για παντελή αναξιοπιστία και απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής, που έχει οδηγήσει σε ταπεινωτικές ήττες και οπισθοχωρήσεις. «Λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης «της χαμένης μας αξιοπιστίας». Μόνο τότε, υποστηρίζει, θα μπορέσουμε ως χώρα να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανοίγματος στην κοινωνία με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές του με επαγγελματικές ομάδες, απευθυνόμενος «στην Ελλάδα που ξυπνά νωρίς». Πρόκειται, όπως λέει, για την «υγεία της κοινωνίας μας και την ελπίδα για την έξοδο της Ελλάδας από την παρατεταμένη ύφεση». Και η λύση, κατά τον ίδιο, θα προέλθει από τις πολιτικές εκείνες που θα μειώσουν φόρους (ταυτόχρονα με τις δημόσιες δαπάνες) και θα διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών, των αγροτών, των αλιέων και των εργαζομένων στο μετρό, σήμερα πιθανότατα θα συναντηθεί με εργαζομένους part time, ενώ χθες, το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ επισκέφθηκε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Μάλιστα, τα μέλη του θα συνεχίσουν -όπως λένε- τη συστηματική συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων της οικονομίας και την καταγραφή των καθημερινών προβλημάτων τους, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης στρατηγικής και πέραν των Μνημονίων για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v