Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζια «τζαρτζαρίσματα» στην Β' Αθήνας

Θέση μάχης από πολλούς βουλευτές και πολιτευτές με έπαθλο ένα βουλευτικό έδρανο στην «δύσκολη» εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών. Η σύγκρουση κορυφής, οι στενοί πολιτικοί φίλοι του Μητσοτάκη και η «παλαιοσειρά». Ποια ονόματα ακούγονται.

Γαλάζια «τζαρτζαρίσματα» στην Β Αθήνας

Μολονότι πρόωρες κάλπες -προς ώρας τουλάχιστον- δεν φαίνονται στον ορίζοντα, βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ ήδη έχουν αρχίσει να… λαμβάνουν θέσεις και να προετοιμάζονται σχετικά, αφού «πολιτική είναι αυτή, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει και πότε».

Και ναι μεν το παζλ με τις γαλάζιες λίστες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί με δεδομένη και τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει το κόμμα, όμως πολλοί είναι αυτοί που έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους σε τοπικό επίπεδο, με έπαθλο ένα βουλευτικό έδρανο στην επόμενη Βουλή.

Κινητικότητα έχουν αναπτύξει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην περιφέρεια, με την «μητέρα των μαχών», ως συνήθως, να είναι η πάντα δύσκολη Β’ Αθήνας. Είναι η περιφέρεια που ανέκαθεν γινόταν «σφαγή» μεταξύ των υποψηφίων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις επόμενες εκλογές, με φόντο και την ενδεχόμενη πρωτιά της ΝΔ, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκλεγούν περίπου 17-18 βουλευτές αντί 11 που είναι σήμερα, ωστόσο ακόμα και έτσι οι μονομαχίες θα είναι σκληρές και το τελικό αποτέλεσμα αβέβαιο.

Οι περισσότεροι από τους… ενδιαφερόμενους έχουν μπει ήδη στην «αρένα», με διαφόρους τρόπους: Εκδηλώσεις για την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας (μέχρι και τον Μάρτιο), ανοιχτές μεγάλες συγκεντρώσεις, μικρότερες συνάξεις που διοργανώνονται συνήθως από πολιτικούς φίλους των υποψηφίων, αλλά και συνεννοήσεις μεταξύ των υποψηφίων για πιθανές εκλογικές συνεργασίες (δισταυρίες κ.α.)

Η Β’ Αθήνας -υπενθυμίζεται- είναι η περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους ψηφοφόρους του οποίου «γλυκοκοιτάζουν» οι υπόλοιποι υποψήφιοι, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται αυτοδικαίως, χωρίς να χρειαστούν ψήφοι.

Εκεί εκλέγονται και οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, με πολλούς πιστούς πολιτικούς φίλους επί χρόνια, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήδη έχει οργανώσει τον μηχανισμό του και κινείται έντονα, υπό τις ευλογίες και του Αντώνη Σαμαρά (είχε παραστεί στην εκδήλωση του κ. Γεωργιάδη για την κοπή της πίτας).

Πρώτος σε σταυρούς στις τελευταίες εκλογές ήταν ο Νίκος Δένδιας, παρόλο που ήταν άρτι μεταγραφείς από την Κέρκυρα και στην πρόσφατη συγκέντρωσή του σε κεντρικό ξενοδοχείο θέλησε, μεταξύ άλλων, να κάνει επίδειξη δύναμης και να στείλει τα μηνύματά του και στο εσωτερικό του κόμματος.

Από την κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να λείψει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και είναι άγνωστο ακόμα αν και που θα κατέβει, αφού δεν αποκλείεται να καταλάβει μια από τις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Από αυτό αντίθετα θα λείπει στις επόμενες εκλογές η Νίκη Κεραμέως που θα δοκιμάσει την τύχη της στην Β΄ Αθήνας, έχοντας ήδη κερδίσει την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον πρόεδρο της ΝΔ έχουν άμεσα αναφορές και κάποια νέα πρόσωπα που αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστά το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσά τους, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ και αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ο Βασίλης Ξυπολιτάς, γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, ο Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Μανώλης Γραφάκος, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων και ο Βασίλης Σπανάκης, Γραμματέας Ειδικών Οργανώσεων του κόμματος.

Οι παλιοί

Την επανεκλογή τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα διεκδικήσουν και αρκετοί «παλιοί», όπως η Κατερίνα Παπακώστα, ο Μάκης Γιακουμάτος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Άννα Καραμανλή, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, οικονομολόγος Σάκης Ιωαννίδης, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος εντάχθηκε στη ΝΔ λίγο μετά την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων.

Από τα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή τους στις γαλάζιες λίστες είναι και αυτό του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου, αλλά και γόνων πολιτικών οικογενειών όπως της Εβίνας Γιακουμάτου (εφόσον δεν είναι ο πατέρας της, Γεράσιμος, υποψήφιος), της Ιωάννας Γκελεστάθη, της Ντόρας Πάλλη (κόρη Πετραλιά) και του Νίκου Κωστόπουλου, γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ.

Πιθανές επίσης είναι και οι υποψηφιότητες της δικηγόρου και γραμματέως Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος Ζωής Ράπτη, του γιατρού Δημήτρη Φελέκη, του Πολιτικού Επιστήμονα – Διεθνολόγου Σωτήρη Ησαϊα και του Μηχανολόγου Μηχανικού Άγη Βερούτη, πρώην μέλους της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ανήκουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προχθές προήδρευσε σύσκεψης στην οδό Πειραιώς με τη συμμετοχή των στενών του συνεργατών και από την Τρίτη αναμένεται να ανεβάσει και πάλι στροφές, μετά και το τετραήμερο πένθους στη μνήμη τον πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v