Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο αποδόμησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τη ΝΔ

Βλέπει σκόπιμη αλλαγή της ατζέντας από τον πρωθυπουργό. Ποιος ο ρόλος των γαλάζιων τομεαρχών. Συντηρεί τους τόνους για δημόσιο χρέος και QE.

Σχέδιο αποδόμησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τη ΝΔ

Να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιβάλει την ατζέντα της στα θέματα της καθημερινότητας, θέλει η ΝΔ, με φόντο και τις διεργασίες ενόψει του επόμενου κρίσιμου Eurogroup. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, βλέποντας να μην κερδίζει πόντους στα θέματα του χρέους και του QE και στρεφόμενος σε άλλους τομείς, πέραν της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύουν τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών και τις δεσμεύσεις του για τους συμβασιούχους, σε συνέχεια και άλλων αντίστοιχων επισκέψεων που έχουν προηγηθεί.

Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να δίνονται άμεσα απαντήσεις σε κάθε τέτοια κυβερνητική πρωτοβουλία, ουσιαστικά αποδομώντας τα επιχειρήματα του Μεγάρου Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων. Ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου αναλαμβάνουν οι γαλάζιοι τομεάρχες (σκιώδεις υπουργοί), οι οποίοι έχουν εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτηρούν ασφυκτικά τις κινήσεις της κυβέρνησης και του κάθε υπουργού χωριστά.

Έτσι, για παράδειγμα χθες, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης που έχει επωμιστεί εκ μέρους της ΝΔ την ευθύνη των θεμάτων του συγκεκριμένου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «εκτός τόπου και χρόνου, βυθισμένο στις ιδεοληψίες του».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες-καταγγελίες κατά της κυβέρνησης έλαβαν τις τελευταίες ώρες και άλλοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή επειδή δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι ιδιώτες πάροχοι τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης για τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ και ο Θόδωρος Φορτσάκης μίλησε για «οργή και ανησυχία που προκαλεί το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια».

Δημόσια αγαθά

Σε πρόσφατη ομιλία του, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την έμφαση που δίνει η ΝΔ στο τρίπτυχο «παιδεία, υγεία, ασφάλεια», τα βασικά δημόσια αγαθά, τα οποία «πρέπει να παρέχει κάθε οργανωμένη κοινωνία στους πολίτες της και θα αποτελέσουν τον πυρήνα του θετικού μας αφηγήματος. Ενός σχεδίου, με το οποίο θα πείσουμε τους συμπολίτες μας να εγκαταλείψουν την κατάσταση καχυποψίας και επιφυλακτικότητας στην οποία είχαν περιέλθει και να έρθουν και πάλι κοντά μας», είχε σημειώσει.

Την ίδια ώρα και ενώ αρχίζουν να επανέρχονται οι κανονικοί ρυθμοί μετά το τετραήμερο πένθος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις με το δημόσιο χρέος και την εκταμίευση της δόσης. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «θα δεχθεί όποια συμφωνία και εάν της δώσουν» και πως ο Αλέξης Τσίπρας «ξεγέλασε τους βουλευτές του μιλώντας για "too good to be true" προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα ενώ γνώριζε τις δυσκολίες».

Ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης πιστεύει ότι θα υπάρξει μια «μεσοβέζικη» λύση για το χρέος, με την οποία κυβέρνηση και δανειστές θα «κλωτσήσουν το τενεκεδάκι» παρακάτω, καταδικάζοντας παράλληλα τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες.  

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «δρα ανεύθυνα. Οι ψίθυροι για ρήξη, η "πολιτική διαπραγμάτευση" και η δημιουργία σκηνικού επαναφοράς στο εφιαλτικό καλοκαίρι του '15 βλάπτουν τη χώρα», σημείωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v