Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Βαρύ το κλίμα λόγω του θανάτου Μητσοτάκη

Χαμηλοί τόνοι και ακύρωση των προγραμματισμένων υποχρεώσεων. Τα δύο μέτωπα στις γαλάζιες δημόσιες παρεμβάσεις. Ζητούμενο για τη χώρα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

ΝΔ: Βαρύ το κλίμα λόγω του θανάτου Μητσοτάκη

Υπό τη βαριά σκιά του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κινούνται τα πάντα στη ΝΔ. Κάθε κομματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί για τέσσερις μέρες σε ένδειξη πένθους, με τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς να κατακλύζονται από πολίτες που υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων. «Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Έφυγες δικαιωμένος. Τετάρτη στις 15:00, θα είμαστε όλοι στη Μητρόπολη Αθηνών να σε αποχαιρετίσουμε», ήταν το μήνυμα που ανέβηκε στον λογαριασμό της ΝΔ στο Twitter χθες το βράδυ και το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφία του εκλιπόντος με τη λεζάντα «αντίο Πρόεδρε». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς επηρεασμένος από το τραγικό συμβάν, όλη τη μέρα χθες δεχόταν τα συλλυπητήρια φίλων και αντιπάλων και ακύρωσε τις προγραμματισμένες του υποχρεώσεις. Χαμηλούς τόνους κρατούν σε γενικές γραμμές και τα υπόλοιπα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τιμώντας τη μνήμη του επίτιμου προέδρου του κόμματός τους, κινούμενα πάντως σε δύο μέτωπα κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους: αυτά της ασφάλειας και του δημόσιου χρέους.

Με φόντο και τη νέα σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας (ΣΚΑΪ) και φέρει τη ΝΔ να προηγείται με 16 μονάδες διαφορά, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να διατηρεί στην ατζέντα την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο. Έτσι, δια του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια, έκανε λόγο για «νεοτρομοκρατία στην Ελλάδα, η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». 

Παράλληλα, χαρακτήρισε ντροπιαστική την ανάρτηση του ειδικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη, δηλώνοντας ότι «δεν δικαιούται κάποιος που κατέχει δημόσιο ρόλο να γράφει υπό συναισθηματική φόρτιση». Το πρόβλημα της τρομοκρατίας, εκτιμούν στη ΝΔ, συντηρεί από μόνο του ζωντανό το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, με τον «νόμο και την τάξη», εξάλλου, να στοχεύουν στο δεξιό ακροατήριο της παράταξης, σε μια προσπάθεια διατήρησης των αναγκαίων ισορροπιών και ύπαρξης αμφίδρομης διεύρυνσης του κόμματος.

«Άμεση λύση»

Την ίδια ώρα, στο θέμα του χρέους, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι «έως σήμερα, οι προβλέψεις του πρωθυπουργού έχουν αποτύχει οικτρά», ενώ για την πιθανότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. «Η όποια λύση δοθεί, θα είναι μεσοβέζικη και θα μεταθέτει το θέμα, σε σημαντικό βαθμό, στο μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ευχόμενος στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «να τα καταφέρουν σε όποια προσπάθεια κάνουν, αν και η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση, όπως μαρτυρά η δήλωση του Τσίπρα για τη γραβάτα». 

Η συμφωνία που έκαναν οι κυβερνητικοί εταίροι με τους δανειστές, σημειώνουν στο στρατόπεδο της ΝΔ, «είναι η χειρότερη για την Ελλάδα., ενώ εκφράζουν την ελπίδα άμεσης ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Η ΝΔ πιστεύει ότι αυτά τα δύο (χρέος και ποσοτική χαλάρωση) αποτελούν εθνική προτεραιότητα και αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Αυτή θα έλθει μόνο με ισχυρή ανάπτυξη, τονίζουν στο επιτελείο του κόμματος. Από την άλλη, θεωρούν ότι δεν μπορεί η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για τους Ευρωπαίους εταίρους να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις, με τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση να είναι σαφή. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό από το ζήτημα του χρέους, η ΝΔ θεωρεί την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Κάτι που -όπως θεωρούν- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να τα πετύχει… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v