Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κινήσεις με στόχο τους… δύσπιστους

Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση του θετικού λόγου στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το στίγμα Μητσοτάκη για το κράτος που οραματίζεται. Εσωκομματική μουρμούρα από την αναβάθμιση Σκυλακάκη.

ΝΔ: Κινήσεις με στόχο τους… δύσπιστους

Μπορεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το επιτελείο της ΝΔ να δείχνουν σαφή υπεροχή του κόμματός τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχετικών επιδόσεων, με δεδομένο ότι πολλοί πολίτες εξακολουθούν δύσπιστοι με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

«Οι αριθμοί αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον πανικό και το στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης. Το αφήγημα Τσίπρα περί success story δεν πείθει πλέον κανέναν», σημειώνουν κομματικές πηγές, από την άλλη όμως, μετά και την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναζητούνται τρόποι περαιτέρω προσέγγισης των πολιτών.

Ένας από αυτούς, όπως έχει αποφασιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύσκεψη με την επικοινωνιακή ομάδα του είναι η ενίσχυση του θετικού λόγου της ΝΔ, με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις σε όλους τους τομείς που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη και όχι μόνο της οικονομίας, σε συνδυασμό πάντα με την σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η τακτική αυτή να επικεντρωθεί κυρίως στη Βουλή, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας μιλώντας για την παιδεία και θα κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε λίγες μέρες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υγεία.

«Σε κάθε κοινοβουλευτική ευκαιρία, θα αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά ταυτόχρονα θα αναδεικνύουμε και τις δικές μας ρεαλιστικές και κατόπιν ενδελεχούς επεξεργασίας θέσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Τονίζει πάντως ότι ανάλογα με το θέμα, θα διαμορφώνεται και η ανάλογη στρατηγική με την οποία η ΝΔ θα το χειρίζεται, δεδομένου ότι άλλα ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες και άλλα συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Έτσι, κατά περίπτωση οι γαλάζιες προτάσεις θα προβάλλονται, πέραν της Βουλής, και σε ειδικές εκδηλώσεις, εσωτερικές ημερίδες ή συνεντεύξεις τύπου. «Στόχος μας είναι καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, που -με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη- θα συνεχίζουν τις περιοδείες και την συνεχή επαφή με τους πολίτες.

«Το κράτος που θέλουμε»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει να περιγράφει το κράτος που ο ίδιος οραματίζεται, με ένα εμφανές στίγμα να το δίνει κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Θοδωρή Πελαγίδη:

«Η κοινωνία θέλει μια αλλαγή. Είναι πάντα μια λέξη που έχει μια ελκυστικότητα. Θέλει να κλείσει το κεφάλαιο των ψεμάτων, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν πάμε μακριά με αυτές τις πρακτικές. Θέλουμε ένα μικρότερο και πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό Κράτος. Ουσιαστικό. Με μικρότερο αποτύπωμα στην οικονομία. Ένα κράτος το οποίο θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά αυτά που κάνει, θα τα κάνει καλύτερα απ’ ότι τα κάνει σήμερα. Θέλουμε ελεύθερη οικονομία. Θέλουμε στήριξη του ιδιωτικού τομέα, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Δεν θέλουμε διαπλοκή. Θέλουμε ίσους κανόνες στο παιχνίδι», τόνισε ο κ Μητσοτάκης και συνέχισε, με νέες αιχμές κατά του Ιβάν Σαββίδη:

«Δεν χρειάζεται σε αυτήν τη χώρα κάποιος να θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχει ένα τηλεοπτικό κανάλι για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Δεν το θέλουν αυτό οι πολίτες. Το αντιλαμβάνονται ως μια παθογένεια του παρελθόντος. Άρα, θέλουμε ίσους κανόνες και ευκαιρίες. Και δουλειές για τους πολλούς και όχι για τις κρατικοδίαιτες ελίτ. Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια και τάξη. Αυτή είναι μια ατζέντα, η οποία δεν είναι παραδοσιακή δεξιά ατζέντα, στη λογική της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών», σημείωσε.

Μουρμούρα στελεχών

Αυτή πάντως η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών και η ουσιαστικά μονόπλευρη προσέγγιση του ιδεολογικού χώρου του κέντρου, που επισφραγίστηκε χθες με την αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη, έχει προκαλέσει μουρμούρα σε αρκετά στελέχη της ΝΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος συστήνεται Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δράσης και στελεχωμένη κυρίως από συνεργάτες αυτού.

Την είδηση υποδέχθηκαν μουδιασμένοι αρκετοί βουλευτές -και όχι μόνο- από διάφορες πτέρυγες του κόμματος (καραμανλικοί, σαμαρικοί, λαϊκή δεξιά), που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξέφραζαν τον φόβο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της παράταξης και υποβάθμισης του κοινωνικού χαρακτήρα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v